BiH
0

Terzić i Solana razgovarali u Briselu

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Havijer Solana razgovarati su danas u Briselu, navodi se u saopštenju Vijeću ministara BiH.

Visoki predstavnik Solana je čestitao na značajnom progresu koji se desio tokom posljednjih sedmica u BiH i zatražio od predsjedavajućeg Terzića da se nastavi istim tempom i kvalitetom reformi.

"Solana je rekao da sa izvjesnim početkom pregovora Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju Bosna i Hercegovina ulazi u novu fazu odnosa sa EU koji moraju završiti uspješno“, navodi se u saopćenju.

Visoki predstavnik je potvrdio da će Evropska komisija u svoj pregovarački tim ponuditi profesionalce i eksperte s dugogodišnjim iskustvom koji će pomoći BiH da kvalitetno i efikasno obavljaju pregovore.

Predsjedavajući Terzić je iskoristio priliku da zahvali Solani za njegov lični angažman i povjerenje koje je ukazao BiH tokom njenog prelaska evropskog puta i potvrdio da je sad do vlasti BiH da ubrzaju proces reformi.

Dogovoren je nastavak intezivne saradnje i podrške BiH na daljem putu njenih evropskih integracija.