BiH
0

Terzić i Ekonomsko-naučni savjet o efektima uvođenja PDV-a

FENA
Prihodi osvareni od PDV-a su prilično visoki i iznad očekivanja i u nekoliko narednih mjeseci oni će se moderirati tako da, vjerovatno, neće pasti ispod planiranih, ali neće ostati ni na ovom nivou, izjavio je danas predsjednik Ekonomsko-naučnog savjeta Muris Čičić.

Članovi ovog savjeta razgovarali su s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem o efektima uvođenja PDV-a. Nakon ovog sastanka Čičić je na konferenciji za novinare kazao da su, na bazi informacije koju je napravila Jedinica za ekonomsko planiranje (EPPU), efekti uvođenja PDV-a u prva tri mjeseca veći od očekivanog, došlo je do značajnog smanjenja sive ekonomije, mnogo boljeg bilansa vanjskotrgovinske razmjene, poboljšan je tekući račun itd.

Terzić je kazao da je u partnerskom odnosu sa savjetom uočen određeni broj ekonomskih reformi koje se trebaju desiti do kraja godine, a podrazumijevaju određene promjene u Zakonu o PDV-u kada je u pitanju smanjenje zakonskog praga obuhvata privrednih subjekata za uključenje u sistem PDV-a, zatim pitanje povrata PDV-a i nemogućnosti privrednih subjekata da investiraju i dr.

Terzić je na novinarsko pitanje o načinu i kontroli raspodjele viška javnih prihoda od PDV-a odgovorio da je Vijeće ministara odgovorno za uvođenje PDV-a i za sistem indirektnih poreza u BiH, ali da je sve ostalo u rukama entiteta.

-Kompletna politika trošenja viška prihoda je u rukama entiteta i pretpostavljam da je Fiskalno vijeće jedini ambijent u kome se ima mogućnost utjecati na politike koje će se odrediti prema trošenju prihoda, pogotovo viška prihoda koji je nastao uvođenjem PDV-a – istakao je Terzić.

Entitetske i kantonalne vlade, prema njegovim riječima, taj višak prihoda troše na stvari koje ne donose novu reprodukciju. Terzić je dodao kako očekuje da će od 15. juna kada dođe Misija MMF-a u BiH biti prilike da se razgovara o ozbiljnosti trošenja viška prihoda ostvarenih PDV-om.

Ekonomsko-naučni savjet djeluje pri Jedinici za ekonomsko planiranje (EPPU) i zamišljeno je da bude savjetodavno tijelo predsjedavajućem Vijeću ministara, ministarstvima i entitetskim vladama.

-Vlada RS-a ne želi koristiti kapacitete ovog savjeta jer bi se u protivnom vrlo brzo našao odgovor za pitanje raspodjele prihoda s jedinstvenog računa – kazao je Terzić.