BiH
0

Terzić: Haos koji Dodik pravi još od marta mora stati

Dnevni avaz
"Poredao sam samo činjenice koje su dovele do toga da EU nije odobrila potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju," kaže Terzić za "Dnevni avaz."

Uopće me ne zanima šta misli Milorad Dodik. On mora biti svjestan da haos koji pravi još od marta mora stati! Također, Dodik mora znati da činjenica da međunarodna zajednica njegove opstrukcije reformi u BiH nije sankcionirala kako bi mu ostavila prostor za predizbornu kampanju, ne znači da će njegovi projekti proći, kaže Adnan Terzić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u odgovoru na reakcije srpskih političara. Predstavnici bosanskih Srba, ali i diplomatski predstavnik Srbije, reagirali su na prekjučerašnji Terzićev istup u Vijeću sigurnosti UN-a.

Bh. premijer ponavlja da je Vlada RS od konstituiranja u martu ove godine zaustavila sve procese. - Dodik je napao na nezavisni pravosudni sistem, jedinstveni račun BiH, Upravu za indirektno oporezivanje... On konstantno prijeti povlačenjem saglasnosti za prijenos ingerencija za sve projekte na kojima je Vijeće ministara radilo u posljednje četiri godine uz saglasnost i podršku prijašnjih vlada RS - navodi Terzić.

Posebno ističe činjenicu da Dodik unilateralno odustaje od dogovora koje je sam pravio i potpisivao. - On je najveća prepreka na putu BiH prema EU i zbog permanentnog protivljenja reformi policije - kaže bh. premijer. Osvrćući se na kritike koje su se jučer mogle čuti u BiH, Terzić kaže i da je pred Vijećem sigurnosti podnio izvještaj o posljednjih šest mjeseci napretka u BiH.

  • Ne znam šta su oni koji su sada nezadovoljni mojim istupom u Vijeću sigurnosti mogli očekivati. Samo sam poredao činjenice koje su dovele do toga da EU nije odobrila potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Moram reći da sam zabrinut Dodikovim ponašanjem nakon izbora. I dalje nastupa rezolutno i ucjenjivački. To jednostavno mora prestati. BiH nema vremena za gubljenje i reforme se moraju nastaviti - kazao je Terzić.

Osvrćući se na najavu da bi Predsjedništvo BiH moglo raspravljati o njegovom istupu u Njujorku, državni premijer ističe kako bi bio presretan da se na sjednici kolektivnog šefa države raspravlja o sadržini govora. - Predsjedništvo BiH mora osigurati da sve tri vlade rade zajedno na reformskom krusu, ane da vlada jednog entiteta zaustavlja sve procese u zemlji - zaključuje Terzić.

Znaju kako me se riješiti

  • Ako je političarima iz RS problem to što ja kao predsjedavajući Vijeća ministara mogu govoriti pred Vijećem sigurnosti, gdje iznesem realnu ocjenu situacije, koja se njima ne sviđa, onda postoji vrlo jednostavan način da me zaustave. Neka dogovore novu vladu BiH i odustanu od ucjena i megalomanskih zahtjeva - kazao je Terzić