BiH
0

Terzić: BiH jedan od prioriteta novog saziva Evropske komisije

NINA
Vlade u BiH imaju punu podršku Bruxellesa na reformskim opredjeljenjima, oni strašno cijene sveopštu atmosferu evropeizacije u BiH i možemo sa sigurnošću reći da je BiH jedan od prioriteta novog saziva Evropske komisije, kazao je danas Adnan Terzić po povratku iz Bruxellesa.

Ukoliko BiH do maja više poradi na punoj saradnji s Haaškim tribunalom, Earopska komisija će odobriti pregovore za potpisivanje ugovora o stabilizaciji i pridruživanju, istaknuo je Terzić.

On je kazao da su tokom trodnevnih razgovora najviši dužnosnici NATO-ovog saveza i Evropske komisije jasno stavili do znanja da su zadovoljni stepenom postignutih reformi, ali da su saradnja s Haaškim tribunalom i hapšenje najtraženijih optuženika za ratne zločine i dalje glavni uslov za pristupanje Partnerstvu za mir i otpočinjanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju.

Jedan od ispita za BiH na tom putu predstavljat će i sastanak Konzultativne radne skupine Evropske komisije i bh. vlasti (CTF), koji će se održati u Sarajevu 10. i 11. marta. Na tom sastanku bit će napravljen konačan pregled provedenih obaveza koje je Studija izvodljivosti stavila pred BiH.