SDA
0

Terzić: Bez odluke o Brankoviću

SRNA
Predsjedništvo SDA neće se određivati o statusu federalnog premijera Nedžada Brankovića do okončanja njegovog žalbenog postupka na optužnicu Kantonalnog suda Sarajevo, koja ga tereti za zloupotrebu položaja.

Potpredsjednik SDA Adnan Terzić rekao je Srni da je Branković sada u postupku žalbe i da je Predsjedništvo SDA zbog toga na današnjoj sjednici odlučilo da će se o tom pitanju odrediti na nekoj od narednih sjednica.

"Branković ima rok od 15 dana da se žali na prihvatanje optužnice Kantonalnog suda. To još nije pravosnažan postupak i kada se to desi onda ćemo, u zavisnosti od toga kako će biti riješena žalba, donijeti zaključak na jednoj od narednih sjednica", pojasnio  je Terzić.

On je istakao da je na sjednici uglavnom razgovarano i  da su donošeni  zaključci u vezi sa izborom predsjednika i potpredsjednika stranke, te o predstojećem  kongresu.  

 Predsjednik Vlade Federacije BiH (FBiH) Nedžad Branković juče nije želio da komentariše potvrđivanje optužnice Kantonalnog suda u Sarajevu koja ga tereti za zloupotrebu službenog položaja, niti mogućnost podnošenja ostavke na funkciju premijera.

"Ne želim da komentarišem sudske procese. Sutra je sjednica Predsjedništva SDA nakon koje će se znati više stvari", rekao je novinarima Branković poslije sjednice Vlade FBiH.

Kantonalni sud Sarajevo potvrdio je u petak, 24. aprila, optužnicu protiv nekadašnjeg premijera FBiH Edhema Bičakčića i sadašnjeg predsjednika Vlade Brankovića, koja ih tereti za zloupotrebu službenog položaja.
U optužnici se navodi da je riječ o kupovini stana od 132 metra kvadratna za Brankovića u elitnom sarajevskom naselju Ciglane za svega 920 KM. 

Branković je 2000. godine u vrijeme kupovine ovog stana obavljao dužnost direktora kompanije "Energoinvest" Sarajevo, te je, prema optužnici, tom kupovinom oštetio ovu kompaniju za 150.000 KM i budžet FBiH za 114.000 KM.