BiH
0

Terrenoire: Nestrpljiv sam da vidim BiH u Evropskoj uniji

FENA
U organizaciji Panevropske unije BiH i pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića, danas se u Sarajevu održava međunarodna konferencija "BiH i evropske integracije“.

Cilj ovog skupa, kojem prisustvuje počasni predsjednik Međunarodne panevropske unije nadvojvoda Otto von Habsburg i aktuelni predsjednik Alain Terrenoire, je prezentacija panevropskih ciljeva i vrijednosti i razmatranje načina kako ova unija može pomoći BiH u procesu njenih evropskih integracija.

Predsjednik Panevropske unije BiH Franjo Topić poručio je sudionicima skupa kako naša zemlja uprkos svojim problemima napreduje na svom putu u EU i sve više dobija elemente evropske države.

Topić ističe kako su ključni ciljevi za BiH na njenom evropskom putu ostvarivanje ravnopravnosti naroda, jačanje privrede i smanjenje administracije, te poručuje "ako BiH nije moguća, nije moguća ni EU“.

Na zajednički interes svih u BiH da se ona priključi EU ukazao je u svom obraćanju i član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović, ukazavši na osnovne vrijednosti i standarde EU kojima teži naša zemlja.

On je istaknuo kako se Evropa zalaže za jednakopravnost, ideale slobode i ljudskih prava, te da BiH želi pripadati takvoj Evropi.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić ističe da je osnovni motiv BiH za ulazak u EU politička i ekonomska stabilizacija zemlje i njena samoodrživost. Počinjanjem pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, naša zemlja se nalazi u novoj fazi njene histrorije.

Želja svih nas je ostvarenje evropskih životnih standarda, poručio je Terzić, te istaknuo kako građani BiH, posebno mladi žele biti dio Evrope, normalno putovati i upoznavati svoje kolege u EU.

Predsjednik Međunarodne panevropske unije Alain Terrenoire izjavio je kako je nestrpljiv da vidi BiH u EU. Smatra kako će naša zemlja svojim uključenjem u EU doprinijeti da EU dobije jedan novi smisao, te je pozvao sve zemlje članice EU i one koje će to uskoro postati da pomognu BiH na tom putu.

On je kazao kako će Panevropska unija podržavati i pomagati BiH u procesu evropskih integracija, kako bi ona što prije postala dio velike evropske familije.

Među brojnim učesnicima skupa bili su i ambasador Republike Austrije u BiH Werner Almhofer i izaslanik hrvatskog premijera Ive Sanadera, ambasador Hrvatske u BiH Josip Vrbošić, koji su naglasili kako BiH jeste mjesto u Evropi, te izrazili nadu da će i ova konferencija osnažiti njen put u Evropu.

Na konferenciji su se okupili predstavnici panevropskih unija iz nekoliko evropskih država, nekoliko zastupnika u evropskom parlamentu, kao i brojni bh. dužnosnici.

Suorganizatori skupa su Vijeće ministara BiH, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Fondacija Konrad Adenauer - Predstavništvo Sarajevo, te Direkcija za evropske integracije BiH.