{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Terrenoire: Nestrpljiv sam da vidim BiH u Evropskoj uniji

F
24.3.2006. u 12:15
0
0
Terrenoire: Nestrpljiv sam da vidim BiH u Evropskoj uniji
0
Terrenoire: Nestrpljiv sam da vidim BiH u Evropskoj uniji
U organizaciji Panevropske unije BiH i pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića, danas se u Sarajevu održava međunarodna konferencija "BiH i evropske integracije“.
Cilj ovog skupa, kojem prisustvuje počasni predsjednik Međunarodne panevropske unije nadvojvoda Otto von Habsburg i aktuelni predsjednik Alain Terrenoire, je prezentacija panevropskih ciljeva i vrijednosti i razmatranje načina kako ova unija može pomoći BiH u procesu njenih evropskih integracija.

Predsjednik Panevropske unije BiH Franjo Topić poručio je sudionicima skupa kako naša zemlja uprkos svojim problemima napreduje na svom putu u EU i sve više dobija elemente evropske države.

Topić ističe kako su ključni ciljevi za BiH na njenom evropskom putu ostvarivanje ravnopravnosti naroda, jačanje privrede i smanjenje administracije, te poručuje "ako BiH nije moguća, nije moguća ni EU“.

Na zajednički interes svih u BiH da se ona priključi EU ukazao je u svom obraćanju i član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović, ukazavši na osnovne vrijednosti i standarde EU kojima teži naša zemlja.

On je istaknuo kako se Evropa zalaže za jednakopravnost, ideale slobode i ljudskih prava, te da BiH želi pripadati takvoj Evropi.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić ističe da je osnovni motiv BiH za ulazak u EU politička i ekonomska stabilizacija zemlje i njena samoodrživost. Počinjanjem pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, naša zemlja se nalazi u novoj fazi njene histrorije.

Želja svih nas je ostvarenje evropskih životnih standarda, poručio je Terzić, te istaknuo kako građani BiH, posebno mladi žele biti dio Evrope, normalno putovati i upoznavati svoje kolege u EU.

Predsjednik Međunarodne panevropske unije Alain Terrenoire izjavio je kako je nestrpljiv da vidi BiH u EU. Smatra kako će naša zemlja svojim uključenjem u EU doprinijeti da EU dobije jedan novi smisao, te je pozvao sve zemlje članice EU i one koje će to uskoro postati da pomognu BiH na tom putu.

On je kazao kako će Panevropska unija podržavati i pomagati BiH u procesu evropskih integracija, kako bi ona što prije postala dio velike evropske familije.

Među brojnim učesnicima skupa bili su i ambasador Republike Austrije u BiH Werner Almhofer i izaslanik hrvatskog premijera Ive Sanadera, ambasador Hrvatske u BiH Josip Vrbošić, koji su naglasili kako BiH jeste mjesto u Evropi, te izrazili nadu da će i ova konferencija osnažiti njen put u Evropu.

Na konferenciji su se okupili predstavnici panevropskih unija iz nekoliko evropskih država, nekoliko zastupnika u evropskom parlamentu, kao i brojni bh. dužnosnici.

Suorganizatori skupa su Vijeće ministara BiH, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Fondacija Konrad Adenauer - Predstavništvo Sarajevo, te Direkcija za evropske integracije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: