Izvještaj Kriznog štaba
8

Terović: U prosjeku se 121 osoba dnevno prijavljuje Zavodu za zapošljavanje u KS

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo donio je 20 naredbi, a načelnik štaba Jasmin Terović je posebno ukazao na naredbu obaveznog testiranja osoba u karantinu Studentskog doma Bjelave.

"Osobe koje borave u karantinu na Bjelavama moraju u roku od 24 sata po prijemu biti testirane. Sljedeće testiranje bit će nakon 12 dana, a potom i retestiranje nakon 14 dana", kazao je Terović danas na online konferenciji za medije Kriznog štaba KS.

S obzirom da je kapacitet doma Bjelave ograničen, a u kojem je smješteno 114 osoba, Terović je rekao da je Kantonalni štab civilne zaštite od Federalnog ministarstva zdravstva zatražio da i Studentski dom u Nedžaričima bude stavljen na raspolaganje za karantin.

Podsjetio je još jednom da Kantonalni štab civilne zaštite KS radi isključivo na osiguranju transporta građana sa graničnih prijelaza, a sve druge aktivnosti kao i rješenja o karanteni donosi Federalno ministarstvo zdravstva.

Terović je već najavio dolazak tri građana KS iz Egipta, ali i grupu građana iz Nizozemske.

Na osnovu izvještaja MUP-a KS, Terović je rekao da u protekla 24 sata mjere samoizolacije nije poštovalo šest osoba, 17 osoba nije poštovalo policijski sat, a izdato je 99 naloga zbog nepoštivanja epidemioloških mjera.

"U protekla 24 sata se 239 osoba prijavilo na Zavodu za zapoljšavanje KS. Od 18. marta ove godine, od proglašenja stanja prirodne nesreće, do danas je na birou prijavljeno 4.136 osoba. U prosjeku se dnevno 121 osoba prijavljuje Zavodu za zapošljavanje", naglasio je Terović.

Najavio je sistematičnu dezinfekciju i pranje ulica, akciju podjele zaštitne opreme.

Terović je kazao da iščekuju odluku Federalnog štaba civilne zaštite o ublažavanju mjera kretanja, posebno starijih od 65 i djeci do 18 godina, a kojima bi bilo dozvoljeno kretanje u određenim danima u sedmici.