Tarik Sadović
0

Terorističke prijetnje u BiH iste kao u EU

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović očekuje od predstojećeg trećeg neformalnog sastanka ministara sigurnosti i unutrašnjih poslova regiona, koji će biti održan u Sarajevu, unapređenje međusobne saradnje orijentirane na implementaciju specifičnih aktivnosti i postizanje efektivnih, praktičnih rezultata.

Sadović u intervjuu Agenciji FENA pojašnjava da je povod za održavanje ovog sastanka saradnja zemalja u regionu u vezi s prevencijom i suzbijanjem svih oblika kriminala, posebno organiziranog kriminala, terorizma i korupcije.

-Naša je zajednička obaveza da na tom planu intenziviramo dijalog i unaprijedimo saradnju zbog sigurnosti naših građana, ali i Evrope u cjelini. Posebno, imajući u vidu zajedničku, evropsku perspektivu zemalja jugoistočne Evrope i pojedinačan napredak svake od tih zemalja u procesu evropskih integracija, te pozitivan uticaj koji njihova postignuća u oblasti pravde i unutrašnjih poslova imaju na stabilnost i razvoj demokratije u regiji, te njihov napredak ka integraciji u EU, ocijenio je Sadović.

Upitan da komentira aktuelnu sigurnosnu situaciju u BiH, ministar Sadović ocjenjuje da je u posljednje vrijeme sigurnosna situacija donekle pogoršana.

Podsjetio je na podmetanje eksplozivne naprave u trgovačkom centru FIS-Vitez sa smrtnim posljedicama, bijeg ispred nosa policije navodnog ubice Ive Pukanića i njegovog saradnika, vatreni obračun osoba iz kriminalnog miljea u sarajevskom kafiću, obračun maloljetnika u Mostaru, nekoliko eksplozija ispod automobila, napadi na vjerske objekte...

Sadović navodi da su građani s pravom uznemireni, ali da statistički podaci pokazuju da je broj krivičnih djela protiv života i tijela i protiv imovine u BiH manji od prosjeka u nekim zemljama u EU.

-Statistikom se ipak ne izgrađuje osjećaj sigurnosti. Za taj osjećaj najvažniji su brza i efikasna intervencija policije i zaslužena kazna za počinioce krivičnih djela, naglašava ministar sigurnosti BiH.

Govoreći o problemu terorizma, on ocjenjuje da terorističke prijetnje u BiH nisu ni veće ni manje nego u zemljama EU. U ovoj godini, prema izvještajima obavještajnih i policijskih agencija, nije zabilježeno nijedno djelo koje bi moglo da se svrsta u međunarodni terorizam, a zabilježen je slučaj unutrašnjeg terorizma.

Sadović navodi da postoje određene skupine ekstremista, religioznih i nacionalnih fanatika, zatrovanih mržnjom i opterećenih predrasudama, u čijim se glavama motaju ideje da bi terorom došli do samo njima razumljivih ciljeva ili rješenja za neki svjetski problem.

-Oni moraju biti predmet posebne pažnje i nadzora agencija za provođenje zakona u BiH. Terorističke namjere policija mora spriječiti, a potencijalne terorističke prijetnje shvatati puno ozbiljnije od drugih struktura društva, kazao je on.

Ocjenjuje također da je terorizam kod nas, nažalost, tema za "primitivna dnevnopolitička potkusurivanja i nadmudrivanja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi".

Kaže da je bio zaprepašten kada je pročitao izjavu "direktora jedne policije kako istražuju neke grupe selefista te se nada da će prikupiti dovoljno dokaza da ih uhapsi".

Sadović je mišljenja da se policija treba javno oglašavati kada prikupi čvrste dokaze da teroriste i kriminalce pošalje iza rešetaka. Borba protiv terorizma mora se voditi uz poštivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda jer je u protivnom rizik da se ode na stranputicu veliki, dodaje.

Smatra da sigurnosne službe u BiH, organizirane na ovakav način, ne mogu osigurati svu sigurnost građana i njihove imovine.

On je saglasan s ocjenom da organizirane kriminalne skupine sarađuju bolje od sigurnosnih agencija, navodeći da će broj ovakvih grupa i stepen opasnosti od ove vrste kriminala biti puno manji kada sigurnosne agencije budu međusobno bolje sarađivale u BiH i regionu.

-Organizirani kriminal u pravilu je povezan ili ima pokrovitelje u strukturama vlasti. Zemlje u tranziciji su plodno tlo za bujanje kriminala, kao i za cijeli spektar pratećih pojava, počevši od nezaposlenosti, pa do javnog razaranja temeljnih ljudskih i društvenih vrijednosti, ističe Sadović.

Upitan za komentar stalnih medijskih spekulacija prema kojima je smijenjen, a da to još ne zna, ministar sigurnosti BiH ocjenjuje da neki bh. mediji izjave premijera RS-a "uzimaju ozbiljno čak i kad ih proprati smijehom".

Pojašnjava da je smjena ministra u Vijeću ministara BiH propisana zakonom, a da ona u ovom slučaju nije započeta. Navodi da, iako je predsjednik SDA Sulejman Tihić na konferenciji za novinare 11. novembra rekao da je ova stranka zadovoljna radom svojih državnih ministara, to niko nije prenio.

-Bilo bi korektno da pitanje koje ste meni uputili postavite i premijeru manjeg entiteta. Možete pretpostaviti ko bi tu odluku mogao donijeti u njegovom slučaju, navodi Sadović.

Ističe da ga pokušaji smjene iz izvora "rekla-kazala" prate otkad je postao ministar.

-Čini se kao da su neki napadači pretplaćeni da me blate i svakodnevno traže od nekoga moju smjenu. Jedan od njih je autor rasističke teorije o bijeloj Al-kaidi (čitaj: muslimani u BiH) i čuveni ekspert za negiranje genocida u Srebrenici. Drugom su image tamne naočale koje nosi i po mraku. Treći kažu da sam etnički očistio Ministarstvo, da sam zaposlio familiju, ali nikako da nađu barem jedno ime i prezime kao dokaz, kaže Sadović.

Navodi da ga od početka optužuju da neće da potpisuje rješenja o protjerivanju "mudžahedina", iako to uopće ne radi ministar nego ovlaštena osoba Službe za poslove sa strancima.

-Kako su stvari krenule, bit ću kriv čak i za pripadnike tzv. alžirske grupe, koje su svojevremeno oslobodili optužbi domaći sudovi, a sada i američki. U zadnjem slučaju, kao i u prethodno pobrojanim, prepoznajem "specijalitete" iz političko-obavještajne kuhinje, mišljenje je ministra Sadovića.

Slaže se s generalnom ocjenom zamjenika visokog predstavnika Raffija Gregoriana da je riječ o "strategiji odvlačenja pažnje" s pravih problema i opstrukcija, kao što je "naprimjer suludo podizanje optužnica protiv visokopozicioniranih predstavnika međunarodne zajednice, državnih tužilaca, sudija, policijskih čelnika".

-Ono čega se pribojavam je pomisao da je za neke krugove nepoželjan i jedan od rijetkih bošnjačkih funkcionera u sigurnosnom sektoru, naveo je u intervjuu Feni zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović.