BiH
0

Teroristi spremaju žestoki napad kao 11. septembra

Klix.ba
Tom Ridge, američki ministar za sigurnost
Tom Ridge, američki ministar za sigurnost
Američka vlada je proglasila "nivo opasnosti" od terorističkih napada na "orange" razini. Prema riječima američkog ministra za sigurnost, sve nadležne službe će u vrijeme praznika "ostati budne 24 sata svih sedam dana u sedmici".

Proglašeni nivo opasnosti od terorističkih napada "nije bio tako visok od 11. septembra 2001. na ovamo". Opasnost na nivou "orange", koji je za samo jedan stupanj niži od "crvenog", najvišeg nivoa na skali upozorenja, proglašava se kad postoji visok rizik od mogućih terorističkih napada.

Američki ministar za sigurnost Tom Ridge je rekao da je, prema analizama “iznimno uvećanog broja obavještajnih podataka, teroristička mreža Osame bin Ladena spremna iskoristiti svaki propust u sigurnosti američkog zračnog prometa.” Upozorenje je građanima priopćeno na dramatičan način krajem vikenda, što se prvi put događa, jer su takva i slična upozorenja dosad lansirana radnim danom ili početkom radne sedmice. Međutim, ministar je ipak apelovao na Amerikance da ne odlažu svoje božićne planove i ne otkazuju planirana putovanja.

Na ulicama New Yorka se uz redovne policijske, na važnijim punktovima mogu primijetiti naoružane patrole američke Nacionalne garde u armijskim uniformama. Nastojeći da preduhitri paniku, pošto jedan dio medija nije prezao da vladino upozorenje predstavi kao moguć "novi katastrofalni napad kao 11. septembra", gradonacelnik New Yorka Majkl Blumberg je apelovao na Njujorčane da se "ponašaju i žive normalno."

(Oslobođenje)