SDPBiH
0

"Teret krize moraju iznijeti bogatiji slojevi društva"

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija susreo se s ambasadorom Velike Britanije u BiH Michaelom Tathamom, a sagovornici su najviše pažnje posvetili aktuelnim političkim pitanjima u BiH i sve težoj ekonomskoj situaciji.

Iskazano je zadovoljstvo zajedničkim dolaskom u Bosnu i Hercegovinu potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena i visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javijera Solane, saopćeno je iz ove stranke.

Lagumdžija je još jednom ukazao na potrebu američko-evropskog partnerstva za provođenje strukturalnih reformi u BiH uz očekivanje puno konkretnijeg i energičnijeg angažmana međunarodnih predstavnika nego što je to bio slučaj u proteklih nekoliko godina.

"Tako bi se stvorile pretpostavke za ubrzanje ispunjenja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. Ispunjavanje uvjeta i eventualni prijem naše zemlje u NATO, kao prvi korak, može samo ubrzati put evropskoh integracija", navodi se.

Lagumdžija je naglasio da za SDP nisu prihvatljive samo kozmetičke promjene Ustava BiH, koji će i s njima ostati velika prepreka u razvoju naše zemlje.

"Minimum prihvatljivosti je svojevrsni paket plus koji bi bio nadogradnja ustavnih amandmana iz 2006. godine, u skladu s principima koje je izložio potpredsjednik Biden. Zbog nesposobnosti aktuelne vlasti u ispunjenju uvjeta za ukidanje viznog režima Bossni i Hercegovini njeni građani ne smiju biti taoci neodgovorne vlasti", stoji u saopćenju.

Najveća sramota za EU i cijeli region bila bi, kako se navodi, odluka da se Bosni i Hercegovini uskrati pravo na bezvizni režim te ostavi kao jedinu crnu rupu u jugoistočnoj Evropi.

Predsjednik SDP-a je rekao da SDP smatra da javnost ima apsolutno pravo da zna na šta su se vlasti u BiH konkretno obavezale u dogovoru i aranžmanu s MMF-om.

"Ono što je dosad javnosti poznato za SDP je neprihvatljivo. Prodaja državnih preduzeća ne može biti izvor novca za namirivanje dugova. Vlast se vara ako misli da će, umjesto kresanja luksuza, tj. nekontrolisanog trošenja budžetskih sredstava, budžet napuniti privatizacijom BH Telecoma i drugih državnih kompanija. Teret krize moraju iznijeti bogatiji slojevi društva", navodi se.

Stoga SDP neće podržati bilo kakvo smanjivanje izdvajanja za socijalno ugrožene sve dok se potpuno ne ukinu sve pogodnosti najbogatijim slojevima stanovništva.