Učestvovalo 12 službi
0

Terenskom vježbom Konjic pokazao osposobljenost za odgovore na izazove koji mogu ugroziti živote

A. Ku.
Foto: Grad Konjic
Foto: Grad Konjic
Simulirajući stvarne situacije koje se svakodnevno dešavaju na terenu Gradski štab civilne zaštite Konjic danas je organizovao združenu vježbu na pomoćnom terenu Gradskog stadiona u kojoj je učestvovalo 12 službi.

Službe su pokazale na koji način sinhronizovanim djelovanjem mogu odgovoriti na poziv kada je riječ o saobraćajnoj nesreći sa životno ugroženim licima, o šumskim požarima, o sigurnosnom izazovu koji se odnosi na minska polja, te spašavanje unesrećenih u planinskim i nepristupačnim terenima.

"Osposobljenost, opremljenost i spremnost za adekvatan odgovor na sve izazove koji mogu ugroziti živote i materijalna dobra, ulijeva nam sigurnost i daje dodatni motiv da ukoliko budemo u situaciji i potrebi da hitno reagujemo, to činimo na ispravan i pravovremen način, kako nalažu pravila postupanja u ovakvim situacijama. Gradska uprava Konjic ulaže velike napore uz pomoć donatora u osposobljavanje i opremanje struktura civilne zaštite i svih ustanova i preduzeća, koja su svojim djelovanjem involvirana u aktivnosti koje zahtjevaju brz odgovor. Dokazujemo da se predanim radom i radom kojem se pristupa sa mnogo pažnje mogu ostvariti izuzetni rezultati na svim poljima, a posebno kada je sigurnost u pitanju. Ponosan sam na sve učesnike kojima čestitam i zahvaljujem na angažmanu da na ovaj način pokažemo svoju snagu i spremnost", kazao je Osman Ćatić, komandant Gradskog štaba civilne zaštite Konjic.

Dodao je da se zahvaljuje CRS-u koji je pomogao realizaciju ovih aktivnosti u sklopu projekta Jačanja otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategije pripravnosti (PREPS).

Vježbi je uz goste sa federalnog, kantonalnog i gradskog nivoa, prisustvovalo 70 učesnika iz 12 službi i 200 učenika gradskih osnovnih škola, koji su se mogli uz realan prikaz potrebnih radnji upoznati sa djelovanjem službi u slučaju potrebe, koje su direktno uključene u Gradski štab civilne zaštite Konjic.