15 miliona eura u ratama
0

Telekom operateri će dati novac za izgradnju puteva

FENA
Rudo Vidović
Rudo Vidović
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Rudo Vidović potpisao je danas s predstavnicima javnih telekom operatera u našoj zemlji ugovore o uvjetima i načinu izmirenja obaveza po osnovu dodijeljene dozvole za Univerzalne mobilne telekomunikacijske sustave, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Navedenim ugovorom svaki od tri javna telekom operatera u Bosni i Hercegovini obavezuju se da u narednih pet godina kroz dvije rate u svakoj godini, a počevši od dana potpisivanja ugovora, uplati na namjenski račun u sistemu Jedinstvenog računa trezora Bosne i Hrecegovine ukupno 15 miliona eura.

A 85 posto ukupnog iznosa iz ugovora je za finansiranje pripreme i izgradnje putne infrastrukture, naročito za izgradnju glavnih objekata na međunarodnom koridoru 5-C kroz Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je.

Odlukom Vijeća ministara o načinu raspodjele sredstava uplaćenih na ime dodijeljene dozvole za Univerzalne mobilne telekomunikacijeske sisteme, 15 posto ukupnog novca bit će usmjereno na razvoj sektora telekomunikacija, a namjenu će posebnom odlukom utvrditi Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa.

Za finansiranje pripreme i izgradnje putne infrastrukture, naročito za izgradnju glavnih objekata na međunarodnom koridoru 5-C kroz Bosnu i Hercegovinu predviđeno je 85 posto ukupnog iznosa iz ugovora, saopćeno je iz Ministarstva.