Premijer FBiH
0

Telegram saučešća porodici Zulfikarpašić

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković uputio je porodici Adila Zulfikarpašića telegram saučešća, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

"Duboko me potresla vijest o smrti vašeg supruga, oca i našeg dugogodišnjeg prijatelja Adil-bega Zulfikarpašića. Znam da ste, kao njegovi najbliži, skrhani bolom i tugom, baš kao što su to i svi čestiti ljudi u Bosni i Hercegovini i svijetu. Kao što je on uvijek bio uz nas, tako i mi svi stojimo uz vas u ovim teškim trenucima. Izgubili smo velikog čovjeka i istaknutog humanistu kojeg poštuju svi oni čiji je život zasnovan na principima suživota, tolerancije, humanizma i brojnim drugim vrlinama", kaže se u telegramu saučešća.

"Adil-beg je bio i ostaje jedan od najvećih intelektualaca u Bošnjaka - neumorni kulturni mecena, publicist, političar, bankar, istraživač i sakupljač, nemjerljivi kosmopolita. Gradu Sarajevu, Bosni i Hercegovini u zavjet je ostavio Bošnjački institut, bogati i trajni podsjetnik na njegov osebujni javni angažman. I ne samo to, riječi su šture da izraze sva dobra djela po kojima ćemo uvijek pamtiti Adil-bega. O njegovom neizmjernom doprinosu političkom i kulturnom životu Bosne i Bošnjaka, pored izuzetnih vakufa koje nam je ostavio u amanet, svjedoče i brojna javna priznanja i nagrade još za njegova života. Suosjećam u boli porodice i, kao svi svjedoci njegovog sadržajnog života, pamtit ću Adil-bega kao čovjeka u punom smislu te riječi, velikog altruistu i borca za ljudska prava-dobročinitelja koji je do kraja ostao vjeran svojoj domovini Bosni i Hercegovini", kaže se u telegramu saučešća koji je uputio federalni premijer.