Tema Centralna banka
734

Telefonska sjednica Predsjedništva BiH i dalje traje zbog "tišine" iz Dodikove slušalice

D. Be.
Ni nekoliko sati od sazivanja telefonske sjednice Predsjedništva BiH nema informacije o odgovoru Milorada Dodika na temu imenovanja novog saziva Upravnog vijeća Centralne banke BiH.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Šefik Džaferović glasali su za imenovanje novog-starog sastava Upravnog vijeća, dok se Milorad Dodik još uopće nije ni izjasnio pa je nejasno šta će se dalje dešavati s obzirom da sutra ističe mandat članovima aktuelnog Upravnog vijeća kao i guverneru Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Ono što je veoma moguća opcije jeste da Dodik ide na opciju da se uopće ne izjašnjava o prijedlogu dnevnog reda. Slično je uradio u januaru ove godine kada je tema bila angažovanje Oružanih snaga BiH zbog migrantske krize. Tada se Dodik tokom cjelodnevne telefonske sjednice nije želio izjasniti tako da ta sjednica formalno nikada nije ni okončana.

"Gospodin Dodik odugovlači sa izjašnjavanjem, vjerovatno zato što se nekome obavezao da neće učestvovati u radu Predsjedništva BiH", rečeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Može se pretpostaviti da je ovo Dodikov način da iskaže bojkot prema radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine što je posljedica zaključka Narodne skupštine RS-a o ne učestvovanju u radu institucija BiH (Predsjedništvo, Parlamentarna skupština i Vijeće ministara) zbog "Inzkovog zakona".

Prema dostupnim informacijama ova blokada bi mogla produbiti političku krizu u zemlji jer Zakon o Centralnoj banci BiH ne poznaje ni tehnički mandat niti mandat vršioca dužnosti s toga je potrebno da se imenuje novo Upravno vijeće.