SIPA
0

Telefon "Krimolovci" 5 puta više pozivan u oktobru

FENA
Od ukupnog broja poziva, koje su građani BiH tokom ove godine uputili na telefonski broj "Krimolovci", gotovo polovina poziva je zaprimljena u posljednjih mjesec i pol.

Ilustracije radi, telefonski broj Krimolovci 080 020 505 građani su od 1. januara do 31. oktobra pozvali 4.017 puta od čega je 2.047 poziva ocijenjeno neozbiljnim.

U pomenutom periodu zaprimljeno je 1.111 korisnih informacija, a šest policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji 24 sata primaju pozive, dalo je 1.875 savjeta građanima.

Od 19. septembra kad je zvanično započela kampanja Policijske misije Evropske unije u BiH i bh. agencija za provođenje zakona simbolično nazvana "Usudi se", do 31. oktobra ove godine broj poziva povećan je za pet puta. Time je kampanja i opravdala svoja očekivanja.

Naime, kampanja ima za cilj animirati građane da prosljeđuju policiji informacije o planiranim ili počinjenim kaznenim djelima i njihovim izvršiteljima.

Brojčano kazano, od početka kampanje na telefonski broj "Krimolovci" zaprimljeno je 1.797 poziva od čega je 598 okakakterizirano kao neozbiljni.

Zaprimljeno je i upućeno u rad drugim policijskim agencijama u BiH 418 korisnih informacija, a građanima je dato 797 savjeta.

"Da bismo borbu policije protiv najrasprostranjenijih vidova kriminala učinili efikasnom i da povećali bezbjednost svih građana u ovoj zemlji, neophodno je aktivno angažovanje svih potencijala društvene zajednice. Jer samo zajedničkim naporima borbu protiv svih oblika kriminala učinit ćemo efikasnijom", kazao je direktor SIPA-e Mirko Lujić. On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom "Krimolovaca".

Kampanja "Usudi se" završava 19. novembra.