{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Telefon "Krimolovci" 5 puta više pozivan u oktobru

F
31.10.2008. u 17:44
0
2
Telefon "Krimolovci" 5 puta više pozivan u oktobru
0
Telefon "Krimolovci" 5 puta više pozivan u oktobru
Od ukupnog broja poziva, koje su građani BiH tokom ove godine uputili na telefonski broj "Krimolovci", gotovo polovina poziva je zaprimljena u posljednjih mjesec i pol.
Ilustracije radi, telefonski broj Krimolovci 080 020 505 građani su od 1. januara do 31. oktobra pozvali 4.017 puta od čega je 2.047 poziva ocijenjeno neozbiljnim.

U pomenutom periodu zaprimljeno je 1.111 korisnih informacija, a šest policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji 24 sata primaju pozive, dalo je 1.875 savjeta građanima.

Od 19. septembra kad je zvanično započela kampanja Policijske misije Evropske unije u BiH i bh. agencija za provođenje zakona simbolično nazvana "Usudi se", do 31. oktobra ove godine broj poziva povećan je za pet puta. Time je kampanja i opravdala svoja očekivanja.

Naime, kampanja ima za cilj animirati građane da prosljeđuju policiji informacije o planiranim ili počinjenim kaznenim djelima i njihovim izvršiteljima.

Brojčano kazano, od početka kampanje na telefonski broj "Krimolovci" zaprimljeno je 1.797 poziva od čega je 598 okakakterizirano kao neozbiljni.

Zaprimljeno je i upućeno u rad drugim policijskim agencijama u BiH 418 korisnih informacija, a građanima je dato 797 savjeta.

"Da bismo borbu policije protiv najrasprostranjenijih vidova kriminala učinili efikasnom i da povećali bezbjednost svih građana u ovoj zemlji, neophodno je aktivno angažovanje svih potencijala društvene zajednice. Jer samo zajedničkim naporima borbu protiv svih oblika kriminala učinit ćemo efikasnijom", kazao je direktor SIPA-e Mirko Lujić. On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom "Krimolovaca".

Kampanja "Usudi se" završava 19. novembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: