I poslije izmjena
0

Tekst himne BiH opet upućen na usaglašavanje

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije kojim se uspostavlja okvir za ostvarivanje jednakih prava i mogućnosti svim osobama u BiH i uređuje sistem zaštite od diskriminacije.

U skladu s Ustavom BiH i međunarodnim standardima koji se odnose na ljudska prava i osnovne slobode, ovim zakonom utvrđuju se odgovornosti i obaveze zakonodavne, sudske i izvršne vlasti u BiH, kao i pravnih osoba i pojedinaca koji vrše javna ovlaštenja, da svojim djelovanjem omoguće zaštitu, promoviranje i stvaranje uslova za jednako postupanje.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH kojim će biti omogućeno bankama s više od 10 posto državnog kapitala da učestvuju u programu osiguranja depozita, čime se izjednačavaju s privatnim bankama u ovom segmentu poslovanja na bh. tržištu.

Na ovaj način žele se stvoriti jednaki uslovi za poslovanje svih banaka u BiH uz maksimalno poštivanje principa ravnopravnosti u skladu s odgovarajućim evropskim direktivama u ovoj oblasti.

Poslanici su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Donošenjem predloženog zakona stvaraju se uslovi da se, u cilju osiguranja makroekonomske stabilnosti u BiH, smanji ukupno izdvajanje proračunskih korisnika za naknadu za regres za godišnji odmor. Takođe, na ovaj način stvaraju se uslovi za ispunjavanje zahtjeva koji je Međunarodni monetarni fond postavio kao uslov za zaključivanje stand by aranžmana s BiH za razdoblje 2009. - 2012. godine.

Usvojeni su principi i Prijedloga zakona o protuminskom djelovanju u BiH koji predviđa da se Centar za uklanjanje mina u BiH transformira u Agenciju za protivminsko djelovanje u BiH kao upravnu organizaciju u sastavu Ministarstva civilnih poslova, kao i principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o imunitetu BiH.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj himni BiH, koji je razmatran u prvom čitanju, nije dobio potrebnu entitetsku većinu pa je upućen Komisiji Kolegija na usaglašavanje.

Zbog nedostatka entitetske većine na usaglašavanje je upućen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Ekrem Ajanović, Remzija Kadrić i Adem Huskić.

Usvojen je i Izvještaj Zajedničke komisije oba doma koja je usaglasila tekst Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj policiji BiH koje su domovi ranije usvojili u različitom tekstu.

Predstavnički dom PSBiH imenovao je Aleksandra Bogdanića za člana Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz srpskog naroda.

Poslanici su usvojili Izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga, policijskih i državnih službenika BiH u operacijama podrške miru za period od 1. jula do 31. decembra 2008. godine, te primili k znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2008. godinu i Informacija o poplavama u Popovom polju, rijeci Krupi i na području Hutovog blata, s Mišljenjem Komisije za vanjsku trgovinu i carine.