Nakon godinu zastoja
19

Tek se pripremaju za borbu s pandemijom: Nedeljko Jović dolazi na čelo Koordinacionog tima BiH

B. T.
Nedeljko Jović (Foto: Vijeće ministara BiH)
Nedeljko Jović (Foto: Vijeće ministara BiH)
Nedeljka Jovića, zamjenika ministra sigurnosti BiH, njegovo ministarstvo predložilo je za predsjedavajućeg Koordinirajućeg tijela za zaštitu i spašavanje BiH. To tijelo, unatoč pandemiji koronavirusa, nije funkcionalno već godinu.
Imenovanjem novog saziva ovo tijelo konačno bi trebalo profunkcionirati. Potvrđeno je to iz Ministarstva sigurnosti u odgovoru na zastupničko pitanje Edite Đapo (SBB), zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Nema kvoruma, nema sjednica...

Odgovarajući na pitanje o (ne)radu koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje, iz Ministarstva sigurnosti BiH objasnili su krajem marta dostavljen prijedlog odluke o formiranju novog saziva ovog tijela, a u aprilu i dopunu. Naveli su da su lani održali osam sjednica, od čega je za prve četiri do kraja bio osiguran kvorum, a za ostale nije bilo moguće postići kvorum zbog nedostatka članova. Potvrdili su da sjednice ne održavaju od decembra prošle godine. Dodali su da će nastaviti rad nakon što bude usvojena odluka o formiranju ovog tijela u novom sazivu.

"Nakon što se formira novi saziv slijede instrukcije za rad, održavanje redovnih i vanrednih sjednica kako bi Vijeću ministara bile predložene ključne odluke i zaključci za efektivnu i efikasnu koordinaciju mjera sanacije posljedica Covid-19 u Bosni i Hercegovini, s tim da su moguće prijave novih nesreća koje Koordinacijsko tijelo mora dočekati formirano i funkcionalno", naveli sui z Ministarstva sigurnosti BiH u odgovoru zastupnici Đapo.

Članovi iz Vijeća ministara BiH i vlada entiteta

Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje je stručno operativno tijelo Vijeća ministara BiH za koordinaciju poslova zaštite i spašavanja. Sastoji se od 21 člana, i to devet iz Vijeća ministara BiH (svih ministarstva), po pet iz vlada entiteta i dva iz Vlade Brčko distrikta BiH.

U drugoj polovini marta prošle godine Koordinaciono tijelo održalo je nekoliko sjednica na kojima je razmatralo situaciju i mjere na suzbijanju koronavirusa u BiH, a aktivnosti su prekinuli nakon povlačenja Fahrudina Radončića, tadašnjeg ministra sigurnosti BiH s funkcije čelnika tog tijela.