Sukcesija
0

Tek pola imovine bivše Jugoslavije podijeljeno

SRNA
Foto: Slobodna Evropa
Foto: Slobodna Evropa
Pola imovine bivše Jugoslavije je podijeljeno, a ostatak će doći na red krajem februara, kada se u Sarajevu održava sljedeći sastanak pregovarača republika nekadašnje SFRJ.

Šef stručne grupe Vlade Srbije za provođenje Sporazuma o sukcesiji Gašo Knežević rekao je za "Večernje novosti" da je ostalo da se podijele 123 diplomatsko-konzularna predstavništva vrijedna 225 miliona dolara.

"Naš interni pregovarački tim sastaje se već sledeće nedelje kada ćemo usaglasiti dalji nastup. Iako neki tvrde da je 90 odsto posla oko podele imovine završeno, to nije tačno jer nijedan od sedam aneksa Sporazuma o sukcesiji nije zatvoren. To svedoči da u pregovorima ima dosta problema", dodao je on.

Knežević je pojasnio da je riječ o aneksima koji se odnose na podjelu pokretne, nepokretne i diplomatsko-konzularne imovine, finansijska potraživanja i dugovanja, arhivsku građu, penzije, koristi i dugovanja, kao i privatnu svojinu i stečena prava.

Pomoćnik ministra finansija BiH Zenit Kelić kaže za "Novosti" da je za ovu državu prioritet da se konačno uđe u posjed 44 diplomatsko-konzularna predstavništva koja su već podijeljena i od čega su BiH pripale ambasade u Turskoj i Španiji.

"Zanima nas i šta je sa 600 miliona dolara koje je Narodna banka Jugoslavije imala na računima na Kipru i u Francuskoj, kao i pitanje dugovanja Libiji i Češkoj od 150, odnosno 20 miliona dolara. Ipak, za BiH je, možda, i najvažnije da dođe do imovine u Srbiji i Hrvatskoj", dodao je on.

Ambasador Viktor Gaber, predstavnik Makedonije, kaže da je za njegovu državu najinteresantnije da se riješe životni problemi poput penzija i imovine, kako bi se ubrzali ekonomski tokovi, što bi, kako kaže, omogućilo razvoj odnosa.

Od 123 nepodijeljena diplomatsko-konzularna predstavništva SFRJ državnoj zajednici Srbija i Crna Gora pripalo je 39,5 odsto.

Poslije razlaza, ove dvije republike dogovorile su se da Srbiji pripadne 95 odsto od zajedničkog dijela, što je 37,5 procenata od ukupne vrijednosti preostalih predstavništava.