ACIPS
0

Tek 1% stranaka ponudilo konkretna rješenja u predizbornoj kampanji

FENA
Svega jedan posto od 12 vodećih stranaka na bh. političkoj sceni u predizbornoj je kampanji pred oktobarske lokalne izbore ponudilo konkretne mjere i načine rješavanja ključnih problema koje su definirale lokalne zajednice.

Rezultat je to analize predizborne kampanje političkih partija koju je provela Asocijacija alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu (ACIPS).

Kako je potvrdio Feni predsjednik ACIPS-a Sanel Huskić, lokalne zajednice su precizirale deset ključnih oblasti važnih za život svakog čovjeka. To su radna mjesta, mladi, obrazovanje, lokalna samouprava, zdravstvo, selo i ruralni razvoj, socijalne politike, lokalna infrastruktura, zaštita okoliša te ostale kategorije (kultura i sport).

Od pregledanih 8.268 javnih istupa spomenutih 12 političkih subjekata tokom predizborne kampanje, 44,8 posto njih nije se uopće odnosilo na spomenutih deset oblasti, dok je 35,2 posto istupa imalo dodir s tim temama.

Stranke koje su ponudile najviše konkretnih rješenja su SNSD sa 2,5 posto, SDP sa 2,1 posto i Naša stranka sa 1,6 posto. Te su stranke, prema ocjeni ACIPS-a, imale najbolju kvalitativnu ocjenu svih javnih istupa.

Narodna stranka radom za boljitak sa 57,3 posto, SDP sa 48,5 posto i HSP sa 40,5 posto ocijenjene su strankama koje su najviše pričale o relevantnim temama u vezi s nekom od deset problematika. Tačnije, one su najmanje vremena potrošile govoreći o stvarima koje nisu ključne za lokalne zajednice, kao što su Ustav, buduće uređenje BiH, treći entitet te međusobna optuživanja.

Među stranke koje nisu ponudile konkretna rješenja svrstane su PDP, kod kojeg nije zabilježena niti jedna tema s ponuđenim konkretnim rješenjima potencijalnim glasačima, SDA, koja je samo u 0,2 posto nastupa pokušala konkretno objasniti na koji će način poboljšati situaciju u spomenutih deset oblasti, te HDZ 1990 sa također svega 0,2 posto ponuđenih konkretnih rješenja.

SDA sa 76,6 posto svih javnih istupa, HDZ sa 71 posto i BPS sa 70,7 posto stranke su koje su se najviše bavile temama nevezanim za probleme lokalnih zajednica.

Za radna mjesta najviše se zalagala Narodna stranka radom za boljitak i SDP, za mlade HSP i Naša stranka, obrazovanje HSP i SDP, lokalnu upravu SDP i SDA, zdravstvo BPS i Naša stranka, selo Narodna stranka radom za boljitak i SDP, socijalnu politiku BPS i HSP, lokalnu infrastrukturu HDZ i SNSD, okoliš HSP i Narodna stranka Radom za boljitak te kulturu i sport SDP i Narodna stranka Radom za boljitak.

Stranke koje su se najmanje zalagale za pitanja u istim kategorijama su - za radna mjesta HDZ i SDS, mlade SDS i BPS, obrazovanje SDS i SDA, lokalnu upravu SDS i HDZ, zdravstvo SDA i HDZ 1990, ruralni razvoj SDA i HDZ, socijalnu politku i siromaštvo Naša stranka i HDZ, lokalnu infrastrukturu SDS i SDA, zaštitu okoliša BPS i SDS te kulturu i sport SNSD i SDS.