Bit će to objekt s 15 spratova
0

FOTO / Tehničko srce KCUS-a: Pri kraju izgradnja operativnog bloka sa 11 sala

Klix.ba
Okončanje radova i tehnički prijem 6. i 7. etaže Centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu očekuje se krajem januara 2013. godine, najavljeno je danas tokom obilaska dijela ovog petnaestospratnog objekta u izgradnji, koji su posjetili čelnici Vlade Kantona Sarajevo predvođeni premijerom Fikretom Musićem i ministrom zdravstva KS Zlatkom Vukovićem.

Kako je istakao direktor KCUS-a Damir Aganović, koji je u svojstvu domaćina proveo premijera i članove Vlade kroz budući operativni blok sa 11 najsavremenijih operacionih sala sa postintezivnom i intezivnom njegom, u pitanju je izgradnja tzv. "tehničkog srca" Centralnog medicinskog bloka čiji je značaj i važnost višestruk.

"Privodi se kraju izgradnja najkompleksnijeg i najsloženijeg radnog prostora površine 5.000 m², a njegova izgradnja traje već drugu godinu", dodao je Aganović, te naglasio da će stavljanjem u funkciju Centralnog medicinskog bloka biti bitno unaprijeđena kvaliteta usluge u KCUS-u, te značajno ubrzan interventni proces pružanja zdravstvenih usluga krajnjim korisnicima.

"Zatvorena je finansijska konstrukcija, jer su obezbjeđena sredstva za realizaciju ovog projekta iz sredstava kredita Saudijskog fonda", istakao je premijer Musić ovom prilikom, te dodao da će za kompletnu izgradnju Centralnog medicinskog bloka, čiji je završetak planiran za kraj naredne 2013. godine, biti utrošeno oko 80 miliona KM.

Prema njegovim riječima, Vlada Kantona Sarajevo je zadovoljna dinamikom izvođenja radova, jer su u pitanju najkompleksniji građevinski radovi pa zbog toga posebnu zahvalnost upućuje izvođaču radova firmi "Butmir" d.o.o. Sarajevo, kao i tehničkom odjelu KCUS-a sa Mirelom Imširijom na čelu.

"Stavljanjem u funkciju Centralnog medicinskog bloka građani Kantona Sarajevo, Federacije i države Bosne i Hercegovine definitivno će dobiti puno bolje i kvalitetnije pružanje zdravstvene zaštite i usluga", kazao je ministar Vuković i objasnio da opremanje najsavremenijom medicinskom opremom paralelno i kontinuirano prati izvođenje ovih radova, dok će se osposobljavanje i edukacija stručnih kadrova koji će raditi sa novim visokosofisticiranim aparatima obavljati u KCUS-u.