Pitali smo ih
167

Tehnički problemi i obaveze spriječile bh. članove Vijeća Evrope da glasaju za izbacivanje Rusije

D. Be.
Alma Čolo (Foto: H. M./Klix.ba)
Alma Čolo (Foto: H. M./Klix.ba)
Bosna i Hercegovina ima pet članova u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, a tokom jučerašnje sjednice nijedan glas nije otišao "za" izbacivanje Rusije iz članstva ove organizacije.
BiH u Vijeću Evrope predstavljaju Alma Čolo (SDA), Borjana Krišto (HDZ), Snježana Novaković Bursać (SNSD), Edita Đapo (SBB) i Mladen Bosić (SDS). Kako saznajemo, svi članovi su sjednici prisustvovali online pute.

Edita Đapo je imala tehničkih problema prilikom glasanja zbog čega njen glas "za" nije uvršten u zapisnik o čemu je već obavijestila javnost putem zvanične stranice Vijeća Evrope. Istakla je kako joj je namjera bila glasati za prijedlog.

Alma Čolo iz SDA za Klix.ba je kazala kako je prisustvovala sjednici i jučer i prekjučer, ali da je u ponedjeljak 16:30 sati morala napustiti zasjedanje zbog ranije preuzetih obaveza. Ipak ističe da je obavijestila generalnu sekretarku Vijeća Evrope i uputila molbu da njen glas "za" bude uvršen.

Čolo kaže da nedvosmileno podržava izbacivanje Rusije iz članstva Vijeća Evrope i da osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu, a svoj govor o tome je dostavila u pismenoj formi.

Za sada nije poznato zašto Krišto, Novaković Bursać i Bosić nisu glasali, već su ostali suzdržani.

Podsjetimo, šest od 46 država članica Vijeća Evrope bilo je suzdržano tokom historijskog glasanja za izbacivanje Rusije iz organizacije.

Odluku o izbacivanju Rusije podržala je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope rekordnom većinom, ali nijedan poslanik iz šest zemalja nije glasao "za". To su Armenija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovačka, Slovenija.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, koja je jučer glasala, je tijelo sastavljeno od zastupnika iz parlamenata država članica Vijeća Evrope.

Vijeće Evrope je formirano nakon Drugog svjetskog rata kako bi zaštitilo ljudska prava i vladavinu prava širom kontinenta, a odvojeno je od Evropske unije.