Dodik ne treba da brine
0

"Teheran" usvojio rezoluciju o ukidanju nuklearnog naoružanja

Piše: Almir Panjeta
U sjeni priče o konačnom rješavanju statusa Nezavisne televizije Studio 99 Gradsko vijeće Sarajeva na sjednici od utorka usvojilo je Rezoluciju o ukidanju nuklearnog naoružanja.

"Imajući u vidu da je Grad Sarajevo imenovan kao nosilac poruke mira od Ujedinjenih nacija, Gradsko vijeće Grada Sarajeva ovom rezolucijom zvanično je pozvalo Vijeće ministara BiH da aktivno podrži i lobira za sve mjere na Konsultativnoj konferenciji o neširenju nuklearnog naoružanja u UN-u", saopšteno je još u toku sjednice.

Gradsko vijeće je dalo i uputu da se kopije ove rezolucije proslijede Ministarstvu vanjskih poslova BiH, generalnom sekretaru UN-a i državnim medijima. Pokušali smo doći do integralnog teksta Rezolucije koja će, sigurni smo, donijeti svježinu u svjetskoj politici kada je riječ o kontroli nuklearnog naoružanja, ali kako su nam kazali u Gradskom vijeću, na sjednici je Rezolucija bila u formi prijedloga, pa će biti dostupna tek kada se po preslušavanju stenograma vidi koji je njen konačni tekst.

Konferencija o neširenju nuklearnog razoružanja, u organizaciji brojnih nevladinih organizacija iz cijelog svijeta, bit će održana u New Yorku od 29. aprila do 4. maja 2010. godine. Na Konferenciji će po svemu sudeći, zahvaljujući Rezoluciji i uz promptno angažovanje Vijeća ministara koje je vjerujemo jedva čekalo jedan ovakav dokument, Sarajevo i Bosna i Hercegovina zauzeti značajno mjesto.

Posebno bitno u svemu je da premijer manjeg bh. entiteta Milorad Dodik može mirno spavati, jer je "Teheran", kako on zove Sarajevo, usvojio Rezoluciju o ukidanju nuklearnog naoružanja.