Rijetko kad zasjedaju
4

Tegeltijin saziv Vijeća ministara BiH za tri mjeseca uputio samo jedan zakon u Parlament

Er. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za skoro tri mjeseca uspio je uputiti u parlamentarnu proceduru tek jedan prijedlog izmjena zakona. Razlog za neviđeno slab rad državne vlade leži u blokadama koje provodi SNSD i koji je uspio svesti ulogu predsjedavajućeg na ispijanja kafa sa stranim ambasadorima.

"Ekonomija, ekonomija i ekonomija" - glasilo je obećanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije iz SNSD-a, a koje je dao državnim parlamentarcima prije nego će mu ukazati povjerenje i izabrati ga za šefa bosanskohercegovačke vlade.

Skoro tri mjeseca od imenovanja novog saziva Vijeća ministara BH od "ekonomije, ekonomije i ekonomije" nema ni traga s obzirom na to da se uloga SNSD-ovih funkcionera u Vijeću ministara BiH svela na puko blokiranje rada državnih institucija.

Od 23. decembra 2019. godine, odnosno od dana imenovanja do danas, održane su tek četiri redovne sjednice te jedna sjednica na kojoj je bilo govora o migrantskoj krizi i koronavirusu. U isto vrijeme, prošli saziv Vijeća ministara BiH na čelu s Denisom Zvizdićem, u istom periodu uspio je održati 17 redovnih sjednica i nekoliko vanrednih.

Podaci iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pokazuju da je aktuelni saziv Vijeća ministara BiH do danas u parlamentarnu proceduru uputio samo Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, a koji je izradilo Ministarstvo pravde BiH.

Vijeće ministara BiH zbog blokada SNSD-a nije uspjelo usvojiti ni Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH, na čemu je insistirao ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda. Opravdanje SNSD-ovih funkcionera za destruktivno ponašanje je poznato od ranije: "Poštujemo zaključke Narodne skupštine RS-a kojim nam je rečeno da blokiramo odlučivanje u institucijama BiH".

Novi ministri u Vijeću ministara BiH ne mogu se pohvaliti pretjeranom aktivnošću. Ako je suditi prema saopćenjima iz ministarstva u svojim resorima, najaktivniji su ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ali i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac urpkos tome što na sjednicama Vijeća ministara BiH blokira odlučivanje zajedno s kolegama iz SNSD-a.