U teškim vremenima
16

Tegeltija: Zdravstveni sektor u BiH odlično sarađuje

SRNA
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je danas da koordinaciono tijelo koje je formirano na nivou BiH objedinjuje sve što se radi u pojedinim dijelovima BiH.

"Koordinaciono tijelo objedinjuje sve što se radi u pojedinim dijelovima BiH jer je zdravstvo u BiH u nadležnosti entiteta, odnosno Republike Srpske, dijelom Federacije BiH i kantona i ustavne nadležnosti ni na koji način ne mogu da se promijene", rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nakon sastanka sa predsjednikom Vlade RS-a Radovanom Viškovićem, predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

On je ocijenio da u ovom trenutku zdravstveni sektor u BiH odlično sarađuje.

"Ono što se dešava u kantonima objedini se sa Ministarstvom zdravlja FBiH. Kada je riječ o Republici Srpskoj i distriktu Brčko onda je taj proces mnogo jednostavniji", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku zdravstveni sektor upravlja cijelim procesom, pa i karantinima i oni znaju šta im je potrebno i čime raspolažu.

"Oni su i pripremili zahtjeve koje smo mi objedinili i uputili UNDP-u i koji će preduzeti mjere da iz svojih izvora obezbijedi dio sredstava u skladu sa zahtjevima entiteta i distrikta Brčko. Nastavlja se i nabavka respiratora i ostalog materijala. Obje entitetske vlade stavile su na raspolaganje ministarstvima zdravlja dodatna sredstva, odnosno kliničkim centrima koji se bave nabavkom tih sredstava", naveo je Tegeltija.

On je rekao da se najviše problema odnosi na prohodnost granice za privrednike jer je privreda BiH mala i u velikoj mjeri zavisi od transporta, odnosno nabavke repromaterijala, ali i snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama.

"Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH danas su se pokazali kao operativni i mislim da će sva potrebna oprema biti dopremljena na lokacije koje su odredile ministarstva zdravlja RS-ai FBiH", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, najveća odgovornost i obaveza jeste na entitetskim zdravstvenim radnicima, a koordinaciono tijelo će pokušati da objedini i ono što se zajednički može dobiti posredstvom međunarodnih organizacija.