Smatra se ugroženim
1.2k

Tegeltija zatražio lično obezbjeđenje nakon Mektićevog poziva na proteste ispred VSTV-a

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom istupa ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića u kojima poziva na proteste ispred sjedišta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija zatražio je lično obezbjeđenje te pozvao Tužilaštvo da procesuira Mektića.
"Nakon najnovijih istupa ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine gospodina Dragana Mektića, kojim poziva na političke proteste ispred zgrade VSTV-a BiH u cilju iznuđivanja personalnih promjena u VSTV-u BiH, a posebno dovodeći ih u kontekst javnog poziva za nasilno rušenje vlasti od prije nekoliko dana, koji je također uputio ministar sigurnosti BiH, predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija se urgentno telefonom obratio direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH gospodinu Mirsadu Viliću te zatražio obezbjeđenje njegove lične sigurnosti za vrijeme boravka u Sarajevu", navodi se u reakciji VSTV-a.

Predsjednik VSTV-a BiH smatra da je, u kontekstu svih aktuelnih dešavanja i provođenja hajke protiv njega, a posebno izjavama ministra sigurnosti BiH, dovedena u pitanje njegova lična sigurnost za vrijeme boravka u Sarajevu u kojem obavlja dužnost predsjednika VSTS-a BiH.

"Ovakvi pozivi koji dolaze od ministra sigurnosti BiH, kao direktnog predstavnika izvršne vlasti u BiH zaduženog za sektor bezbjednosti, predstavljaju posebnu opasnost, kako za sigurnost predsjednika, potpredsjednika i drugih članova VSTS-a BiH, tako i za zaštitu ustavnog poretka u BiH. Predsjednik VSTV-a BiH poziva Tužilaštvo BiH da u okviru svojih nadležnosti razmotri ovakva postupanja ministra sigurnosti BiH gospodina Dragana Mektića, u kontekstu odredaba Krivičnog zakona BiH", navodi se.

Predsjednik VSTV-a BiH također ističe da je bilo kakav oblik pritisaka na nosioce pravosudnih funkcija u BiH, uključujući i organizovanje političkih protesta, nedozvoljen i neprimjeren pritisak na rad pravosuđa.

"Ministar sigurnosti, koji je aktivni političar i direktni predstavnik izvršne vlasti, ne može pozivati građane na građanske proteste jer su svi protesti kojih je on inicijator isključivo političke prirode. S obzirom na navedeno, sve eventualne proteste koji bi se mogli desiti nakon njegovog poziva, smatrat ću direktnim političkim pritiskom na moj profesionalni integritet i nezavisnost, kako i na integritet i nezavisnost pravosuđa te ugrožavanje moje lične sigurnosti od strane ministra koji bi o mojoj sigurnosti, kao i sigurnosti svih drugih građana, morao da se brine", zaključuje se u reakciji Tegeltije.