Odgovor parlamentarcima
96

Tegeltija za Klix.ba: VSTV nije tehnička služba Parlamenta BiH da se odaziva na ad hoc pozive

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija rekao je za Klix.ba da se niko iz te pravosudne institucije danas neće pojaviti na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jer niko nije dobio poziv za prisustvo te da je ad hoc pozivanje neozbiljno.
Naime, predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto rekla je na početku sjednice da niko od predstavnika VSTV-a nije pozvan na današnju sjednicu državnog organa zakonodavne vlasti na kojoj se raspravlja o stanju u bh. pravosuđu. Zatim je uslijedio zahtjev Kluba SDA da se pozove neko iz VSTV-a zbog čega je data pauza u trajanju od 30 minuta.

Na pitanje da li će se pojaviti neko iz VSTV-a, prvi čovjek te institucije za naš portal je rekao da se niko od predstavnika VSTV-a neće odazvati na ad hoc pozive dok traje sjednica.

"Da bi predstavnici VSTV-a došli na sjednicu Parlamenta, moraju na vrijeme dobiti poziv kako bi se za istu mogli pripremiti i uskladiti raspored svojih aktivnosti. VSTV nije tehnička služba niti servis Predstavničkog doma PSBiH da mu se pozivi za prisustvo sjednicama Parlamenta dostavljaju ad hoc u toku trajanja sjednica, niti je to primjereno duhu partnerstva između zakonodavne i sudske vlasti u BiH. Ukoliko Predstavnički dom želi prisustvo predstavnika VSTV-a na sjednici, potrebno je na vrijeme uputiti poziv te će se u tom slučaju predstavnici VSTV-a svakako odazvati", rekao je Tegeltija.

Krišto je na pitanje šefa Kluba zastupnika SDA Adila Osmanovića zašto niko nije pozvan odgovorila da niko od predstavnika VSTV-a BiH nije pozvan jer su predlagači tačke zastupnici iz osam političkih stranaka, nakon čega je Osmanović tražio pauzu od pola sata kako bi neko od predstavnika VSTV-a BiH došao na sjednicu.

Nakon 30 minuta pauze sjednica je nastavljena s obzirom na to da se nijedan predstavnik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH nije pojavio na sjednici.

Krišto je poručila da ona nije ni mogla, niti ima pravo, da pozove nekoga na sjednicu s obzirom na to da se zna ko je predlagač tačaka koje se nalaze na dnevnom redu današnje hitne sjednice.