Uputio pismo
30

Tegeltija: VSTV je duboko opredijeljen za očuvanje i unapređenje nezavisnog pravosuđa u BiH

Klix.ba
Milan Tegeltija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milan Tegeltija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Visokog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija uputio je pismo visokim zvaničnicima u BiH koji su izrazili zabrinutost zbog zaključaka koji su usvojeni na sjednici VSTV-a prošle sedmice u okviru raspravljanja o tački dnevnog reda "Informacija Republičkog Centra za istraživanje rata i ratnih zločina".

Tegeltija je zaključke VSTV-a obrazložio u pismu koje je uputio specijalnom predstavniku Evropske unije u BiH Larsu-Gunnaru Wigemarku, visokom predtavniku Valentinu Inzku, zamjeniku visokog predstavnika i supervizoru za Distrikt Brčko Bruceu G. Bertonu, ambasadorici SAD-a u BiH Maureen Cormack te britanskom ambasadoru Edwardu Fergusonu.

Podsjećamo, predstavnici VSTV su na sjednicama 25. i 26. oktobra dogovorili kako će zatražiti, po hitnoj proceduri, uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije ili tužioca bez provedenog disciplinskog postupka.

Drugi zaključak VSTV-a jeste kako će stalna komisija za legislativu VSTV-a pripremiti sadržaj odredbe koji će biti dostavljen kao prijedlog Ministarstvu pravde BiH, Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, a koji će zadovoljiti sve neophodne pravne standarde i zahtjeve Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava.

Tegeltija navodi kako se radi o nadopuni odredbe člana 44. važećeg Zakona VSTV-a koji prepoznaje mogućnost preispitivanja i poništavanja odluke o imenovanju, zbog okolnosti koje su se saznale od imenovanja do momenta preuzimanja dužnosti.

"Govori se o potrebi proširenja korektivnog mehanizma iz odredbe člana 44. važećeg Zakona o VSTV-u na vrijeme i nakon preuzimanja dužnosti, a uslijed okolnosti koje VSTV-u nisu bile poznate u vrijeme donošenja odluke o imenovanju, a koje bi, da su bile poznate, spriječile donošenje takve odluke. Pozivanje na pravne standarde i zahtjeve Evropske konvencije podrazumijeva da bi proširenje tog korektivnog mehanizma iz važećeg Zakona podrazumijevalo poseban postupak koji bi podrazumijevao pravo na utvrđivanje činjenica pred nezavisnim tribunalom uz garantovano pravo na učešće u postupku i pravo na odbranu kao i pravo na efikasan pravni lijek, odnosno žalbu", navodi Tegeltija u pismu.

Tegeltija je naglasio kako su VSTV i njegovi članovi duboko opredijeljeni za očuvanje i unapređenje nezavisnog pravosuđa u BiH te zaštitu integriteta nosilaca pravosududnih funkcija.

"VSTS je potpuno svjestan delikatnosti ovog pitanja, ali se na donošenje ovakvih zaključaka opredijelio u cilju jačanja povjerenja svih građana u BiH u lični integritet sudija i tužilaca, nalazeći potrebnim da se svi navodi o sudijama i tužiocima u BiH trebaju provjeriti u fer i zakonitoj proceduri i na taj način otkloniti sve nedoumice i eventualne sumnje u lični i profesionalni integritet sudija i tužilaca koje bi moglo prouzrokovati šutanje ili izostanak odgovora na ovakve ozbiljne navode", zaključio je Tegeltija u pismu.