Od ponedjeljka
321

Tegeltija: Svi građani BiH koji dolaze iz inostranstva ići će u izolaciju

Dž. L.
Zoran Tegeltija (Foto: E. M./Klix.ba)
Zoran Tegeltija (Foto: E. M./Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, nakon današnjeg sastanka u Doboju sa entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, kazao je da će svi građani BiH koji dolaze iz inostranstva od ponedjeljka ići u izolaciju od 14 dana.

"Institucije su reagovale blagovremeno i donijele su adekvatne mjere i epidemija se nalazi pod kontrolom. Najveći broj građana je slušao preporuke, ali određeni broj nije se pridržavao uputstava. Na prijedlog dva ministarstva zdravlja donesena je odluka da svi građani BiH koji dolaze iz inostranstva idu u izolaciju od 14 dana, odluka stupa na snagu od 16. marta u šest sati. BiH će redukovati broj graničnih prijelaza na kojima će se odvijati promet roba i građana, jednostavno da bismo pojačali kontroli i obezbijedili prisustvo sanitarnih inspektora na graničnim prijelazima 24 sata jer danas to nemamo", kazao je Tegeltija.

Najavio je da će se uspostaviti dva krizna štaba, neke mjere će donositi vlade entiteta, neke kantona, a neke Vijeće ministara BiH.

"Jedan štab je za zdravstveni aspekt i usaglašavanje mjera, a na čelu će biti ministrica civilnih poslova. U štabu će biti i entitetski ministri zdravlja, šef Odjeljenja za zdravstvo Vlade Brčko distrikta i ministar sigurnosti BiH. Drugi štab je za poslovnu zajednicu kako bi se na privredu smanjile posljedice virusa, da nam se ne bi desilo da posljedice kasnije budu mnogo teže. Njega će činiti ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, entitetski ministri finansija, ministarstvo finansija i trezora BiH, ministri privrede i saobraćaja, naravno, sa poslovnom zajednicom. Kreirat će mjere i preporuke vladama da se savladaju poteškoće. Dnevno će se procjenjivati da li su potrebne nove restriktivne mjere", istakao je Tegeltija.

Tegeltija je dodao kako kontrole na graničnim prijelazima vrše sanitarni inspektori.

Oni na osnovu putnih isprava i pregleda kretanja svih putnika koji ulaze u BiH obavještavaju domove zdravlja o pacijentima koji im se moraju javiti. Na pitanje novinara kako je moguće kontrolisati da svi putnici koji uđu u BiH iz inozemstva idu u izolaciju, Tegeltija je istakao: "Kako svi vidite, neophodna je puna saradnja svih organa, od graničara, ljekara u domovima zdravlja, do građana".

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istakao je kako svi aerodromi u našoj zemlji imaju adekvatan filter koji namjeravaju postaviti i na druge granične prijelaze, a riječ je o termalnim kamerama uz pomoć kojih se pregledaju putnici.

"Međutim, ni to nije dovoljno jer 14 dana traje virus, ali prva dva dana nema nikakvih simptoma, a osoba u tom periodu može zaraziti druge osobe. U ostalih 12 dana možemo raspoznati zarazu", dodao je Novalić.

Zaključeno je da se Bosna i Hercegovina nalazi na početku borbe s koronavirusom, a građani su pozvani na disciplinovano praćenje preventivnih mjera protiv širenja zaraze.