O Vijeću ministara
3

Tegeltija razgovarao s Izetbegovićem: Sklapaju posljednje kockice za novu državnu vlast

S. H.
Zoran Tegeltija (SNSD) i Bakir Izetbegović (SDA)
Zoran Tegeltija (SNSD) i Bakir Izetbegović (SDA)
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je mandatara za sastav novog saziva Vijeća ministara Zorana Tegeltiju.

Sastanak je održan u okviru konsultacija s predstavnicima političkih stranaka koje će učestvovati u novom sastavu Vijeća ministara.

Razgovarano je o strateškim opredjeljenjima Vijeća ministara u ovom mandatnom periodu.

Izetbegović je predstavio Tegeltiji poziciju SDA u kontekstu sastava i rada novog Vijeća ministara. Predsjedništvo SDA će na sjednici koja je planirana za ponedjeljak, 16. decembra, utvrditi kandidate SDA za ministra i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH iz bošnjačke kvote.

Tegeltija je do sada dobio imena ministara i zamjenika ministara iz reda HDZ-a i SNSD-a i stranaka koje djeluju u okviru te grupacije. Kandidati SNSD-a Staša Košarac i Vojin Mitrović predloženi su za ministre vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, odnosno komunikacija i transporta, a Mirko Okolić za zamjenika ministra odbrane.

Kandidat Socijalističke partije Vladimir Mijatović predložen je za zamjenika ministra sigurnosti, dok je kandidat Ujedinjene Srpske Siniša Ilić predložen za zamjenika ministra civilnih poslova.

Novi/stari ministri iz reda hrvatskog naroda u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine bit će Vjekoslav Bevanda, Josip Grubeša i Ankica Gudeljević.

HDZ BiH će svoj kadar postaviti i na tri pozicije zamjenika ministara. Aktuelni zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić ostat će na istoj poziciji, dok će dosadašnji zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić biti imenovan za zamjenika ministra odbrane BiH. Za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bit će imenovana članica Predsjedništva HNS-a BiH i počasna predsjednica HSS-a BiH Ljiljana Lovrić.

Za sada je izgledno da će SDA za ministre predložiti Biseru Turković (vanjski poslovi), SBB će vjerovatno za ministra sigurnosti predložiti Fahrudina Radončića ili Ismira Jusku te DF Sifeta Podžića na mjesto ministra odbrane. Nedžad Branković (SDA) bi trebao biti zamjenik ministra prometa i komunikacija, Nezir Pivić zamjenik ministra pravde i još je nepoznato ko će biti zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Sastanak SDA i HDZ-a, koje će predvoditi Bakir Izetbegović i Dragan Čović, bit će održan danas, dok će u petak biti održan sastanak čelnika SDA, DF-a i SBB-a.