Konferencija u Mostaru
2

Tegeltija: Po novom zakonu o VSTV-u postoji mogućnost razrješenja sudija i tužitelja

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
"Pravosuđe – trenutno stanje i perspektive" naziv je konferencije koja se danas i sutra održava u Mostaru. Konferenciju organizira Visoko sudsko i tužilačko vijeće uz podršku Evropske komisije i USAID-a, a fokusirat će se na procjene učinaka sudija i tužitelja.

U uvodnom obraćanju Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, kazao je kako je ovo četvrta ovakva konferencija i kako je od posljednje učinjeno mnogo promjena u sistemskim okvirima.

"Mnoge od tih promjena su revolucionarnog karaktera. Izmijenili smo Poslovnik o imenovanju sudija i tužitelja, potom smo usvojili i Vijeću ministara poslali Prijedlog izmjene zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, uz brojne druge promjene posebno u vezi s disciplinskom odgovornosti. Ovih posljednjih godinu dana zovemo EU fazom pravosuđa Bosne i Hercegovine, usklađivanja pravosudnih standarda naše zemlje sa standardima Evropske unije, koristeći pritom mehanizme EU koji se ogledaju kroz preporuke", izjavio je Tegeltija.

Tegletija je kazao da se ocjenjivanje sudija i tužitelja radi od početka reformi 2003. godine, ali da se sada samo to ocjenjivanje unapređuje.

"Znatno je promijenjen način ocjenjivanja, ranije je to bilo u odnosu na kvantitet. Potpuno smo prebacili fokus ocjenjivanja na kvalitet, gdje smo u manjoj mjeri zadržali odnos potvrđenih i preinačenih odluka, a uveli procjenu na osnovu analitičkih mišljenja", naglasio je Tegeltija.

Pojašnjeno je da su Izmjenama zakona o VSTV-u predviđene sankcije sudijama i tužiteljima jer trenutni zakonski okvir ne predviđa sankcije koje mogu ići prema razrješenju pojedinih sudija i tužitelja. Sudija koji ne bude dobro ocijenjen neće imati nikakvu šansu za napredovanje, a moći će snositi neke disciplinske mjere, čak i biti razriješen.

"Znatno smo napredovali na polju efikasnosti, ogromne su razlike u posljednjih deset godina. Kad sam ja postao predsjednik Osnovnog suda u Banjoj Luci 2007. godine jedan sudija je u svom referatu imao 2.500 predmeta, sad ih ima blizu 200", zaključio je Tegeltija.

Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, kazao je kako ova institucija već četiri godine finansira ovakve projekte.

"Nije tajna da se radi o područjima na kojima je potrebno jačanje prije nego počnu pregovori o članstvu BiH u Evropskoj uniji. Ključni segment je snažan sektor pravosuđa. Novi sistem ocjenjivanja važan je dio te reforme, a između ostalog ljudi će imati uvid u kvalitet svog rada i način kako da ga unaprijede", izjavio je Sinno.