Pravosuđe u BiH
31

Tegeltija o Priebeovom izvještaju i kritikama: Ništa neočekivano, nisam iznenađen

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija prokomentarisao je za Klix.ba izvještaj nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prave u BiH koji je danas predstavio Reinhard Priebe Evropskoj komisiji, državama članicama EU i vlastima BiH.
U izvještaju je žestoko kritikovan rad VSTV-a uz navode da se ta pravosudna institucija doživljava kao neprihvatljiva snaga u pravosuđu koja služi utjecajnim osobama, "raznim interesima i političkim pokroviteljima".

Tegeltija kaže da još uvijek nije u cijelosti pročitao i analizirao izvještaj Priebea, te da bi zbog toga bilo neozbiljno da ga komentariše detaljno. Ipak, na osnovu onoga što je pročitao kaže da se u izvještaju ne nalazi ništa neočekivano.

"Prije svega ono što se navodi u izvještaju nije nešto neočekivano i nešto što se dosad nije moglo već čuti. Prema tome nisam iznenađen ovakvim izvještajem, naprotiv, iako generalno vrlo kritičan prema vladavini prava u BiH pa i prema pravosuđu, rekao bih da s obzirom na svu političko-paraobavještajno-medijsku kampanju koja je vođena u proteklo vrijeme, on i nije toliko loš po pravosuđe koliko je to mogao biti s obzirom na sav trud i uložene resurse da se pravosuđe prikaže maksimalno u lošem svjetlu", rekao je Tegeltija.

On smatra kako je vidljivo da se i uz želju da bude maksimalno objektivan, čak ni Priebe ni njegov tim nisu mogli u cijelosti zanemariti ovaj, kako navodi Tegeltija, "isforsirani politički i kanalisani medijski pritisak".

"To na neki način mogu da razumijem, ali zbog toga u izvještaju postoje ocjene sa kojima se slažem i sa kojima se ne slažem. Ali o tome ću nešto više moći reći u narednom vremenu kada ćemo ovaj izvještaj, kao i sve prethodne izvještaje naših međunarodnih partnera, staviti na sjednicu VSTV-a i o njemu diskutovati", kazao je.

Tegeltija dodaje da je svakom slučaju izvještaj prepoznao neke slabosti sistema na koje je VSTV većinom i sam ukazivao i kao takve prepoznao u svojim analizama i projektovanim reformama shodno programu rada VSTV-a i akcionom planu implementacije peer review preporuka, s čim se namjeravaju baviti i u narednom periodu.