BiH
0

Tegeltija: Neće biti otpuštanja radnika u javnom sektoru RS-a

FENA
Zoran Tegeltija
Zoran Tegeltija
Vlada Republike Srpske (RS) ne planira smanjenje plaća za zaposlene u upravi, niti razmatra mogućnost otpuštanja radnika u javnom sektoru, izjavio je danas entitetski ministar finansija Zoran Tegeltija.

"Opredjeljene Vlade jeste da fond za plaće u narednom trogodišnjem periodu bude smanjen, da ne budu povećani koeficijenti za plaće, a sa Svjetskom bankom bit će utvrđen registar svih zaposlenih u javnom sektoru", pojasnio je Tegeltija.

Podsjetio je i da je entitetska vlada u junu ove godine usvojila i objavila strateški plan za smanjenje ukupne potrošnje za plaće do 2019. godine.

"Taj dokument je rezultat Reformske agende, Ekonomske politike za ovu godinu, te Pisma namjere koje je usaglašeno sa Međunarodnim monetarnim fondom. U dokumentu je dat pregled ukupnog broja zaposlenih u javnom sektoru i izdvajanja za plaće", naveo je resorni ministars u izjavi novinarima u Banjoj Luci i odbacio navode da neko u Vladi ima spisak za otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru.

Kada je u pitanju punjenje budžeta tokom proteklog perioda, Tegeltija je rekao da nije zadovoljan dugoročnim finansiranjem, koje je značajno niže od planiranog, dok su zadovoljni izvornim prihodima RS-a, koji su iznad planiranih.