{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tegeltija: Disciplinskom tužiocu podneseno nekoliko prijava zbog slučaja "Dženan Memić"

31.8.2018. u 15:42
16
21
Tegeltija: Disciplinskom tužiocu podneseno nekoliko prijava zbog slučaja "Dženan Memić"
16
Tegeltija: Disciplinskom tužiocu podneseno nekoliko prijava zbog slučaja "Dženan Memić"
Foto: N. G./Klix.ba
Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u prethodnom periodu registrovao je više pritužbi po službenoj dužnosti i pritužbi podnosilaca, koje se odnose na predmet "Dženan Memić", potvrđeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović tražio je od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da mu dostave odgovor na pitanje šta će VSTV učiniti kada bude potvrđena presuda Kantonalnog suda u Sarajevu u slučaju "Dženan Memić".

"Očigledno je da je tužilaštvo na pogrešnim pretpostavkama baziralo čitav slučaj, potrošivši veliko vrijeme i novac, a da pri tome svemu ovaj slučaj nije riješen, čime je javnost dodatno uznemirena", naveo je državni zastupnik.

On je tražio i da mu se odgovori koje su uobičajene aktivnosti VSTV-a kada sudovi donoseći presude praktično utvrde da su tužioci svojim činjenjem ili nečinjenjem nanijeli štetu ugledu pravosudnog sistema, uznemirili javnost, narušili nečiji ugled ili na drugi način ozbiljno prekršili službene dužnosti ili ovlasti.

U odgovoru koji potpisuje predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija navedeno je da je VSTV ovlašten da prima pritužbe protiv sudija i tužilaca, sprovodi istragu i vodi disciplinske postupke, utvrđuje disciplinsku odgovornost i izriče disciplinske mjere te odlučuje o njihovom privremenom udaljenju, odnosno razrješenju vršenja dužnosti u slučajevima propisanim zakonom.

Zakonom o VSTV-u definisano je pitanje disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca za zakonom predviđene disciplinske prekršaje koji, između ostalih, uključuju i nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, neopravdano kašnjenje u provođenju radnji ili donošenju odluka u vezi s vršenjem dužnosti sudija ili tužilaca ili bilo kakvo dugo nepoštivanje dužnosti sudije ili tužioca, ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu sudije ili tužioca, ili bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet suda ili tužilaštava, a svoje ovlasti za disciplinski postupak VSTV vrši preko svojih disciplinskih organa.

"U skladu s navedenim, Ured disciplinskog tužioca je u prethodnom periodu registrovao više pritužbi po službenoj dužnosti i pritužbi podnosilaca koje se odnose na ovaj predmet te će nastaviti daljnji rad na istraživanju u ovom predmetu", napisao je Tegeltija.

On ističe da zakonodavac nije dao mogućnost VSTV-u da daje mišljenje, ističe stav ili da se na bilo koji drugi način bavi pitanjima koja se odnose na donošenje procesnih ili meritornih odluka u postupcima koji se vode pred pravosudnim institucijama u BiH, a koje svaki tužilac ili sudija treba da donosi samostalno, profesionalno i nezavisno u svakom konkretnom predmetu.

Dodaje da u prilog navedenom govori i član 87. Zakona o VSTV-u kojim je propisan funkcionalni imunitet nosilaca pravosudnih funkcija u krivičnom i parničnom postupku u odnosu na mišljenje koje daju ili odluke koje donose u okviru njihove službene dužnosti.

"Imajući u vidu zakonom date nadležnosti i poštujući principe nezavisnosti pravosuđa, VSTV nema pristup informacijama koje se tiču krivičnih istraga te stoga nema ni nadležnosti niti ovlasti da preispituje radnje ili odluke koje tužioci donose u krivičnom postupku. S tim u vezi, a u skladu sa članom 9. Zakona o Tužilaštvu Federacije BiH, u konkretnom slučaju Federalno tužilaštvo je jedina institucija nadležna za nadziranje rada kantonalnih tužilaštava u cilju garantovanja zakonitosti u efikasnosti", naveo je Tegeltija.

Zaključio je riječima da je VSTV odlučan u odgovornom vođenju pravosudnog sistema u skladu sa svojim ovlastima, na način da u svim slučajevima u kojima dođe do saznanja o nezakonitostima, neodgovornom ili neprofesionalnom postupanju bilo kojeg nosioca pravosudne funkcije, preduzima aktivnosti iz svojih nadležnosti koje se odnose na utvrđivanje disciplinske odgovornosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: