Skandalozno
139

Tegeltija čestitao krsnu slavu bjeguncu Milomiru Savčiću, optuženom za genocid u Srebrenici

D. Be.
Milomir Savčić optužen za genocid u Srebrenici (Foto: I. Š./Klix.ba)
Milomir Savčić optužen za genocid u Srebrenici (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija uputio je čestitku predsjedniku Boračke organizacije RS-a (BORS) Milomiru Savčiću, rukovodstvu i članstvu povodom Mitrovdana - krsne slave BORS-a.
Ukoliko je neko zaboravio, Milomir Savčić je u augustu 2021. godine pobjegao iz BiH nakon što mu je u Sudu BiH održano ročište za određivanje pritvora. Savčić je osumnjičen za genocid u Srebrenici.

"Primite iskrene čestitke povodom Mitrovdana - krsne slave BORS-a, organizacije koja predano radi na očuvanju i njegovanju tradicije Odbrambeno-otadžbinskog rata i naše Republike Srpske. Imat ćete uvijek moju podršku u vašem radu na ispunjenju ciljeva vaše misije i poboljšanju materijalnog i društvenog položaja boračkih kategorija", napisao je Tegeltija (SNSD) u čestitci.

Tako je kadar SNSD-a Zoran Tegeltija na čelnoj poziciji Vijeća ministara BiH i pretedent na funkciju ministra finansija BiH u budućem sazivu vlasti, na skandalozan način iskoristio državne institucije te uputio čestitku čovjeku koji je pobjegao pred bh. pravosuđem zbog najtežih ratnih zločina i genocida.

No, 38 minuta kasnije stigla je ispravka saopćenja gdje je umjesto imena Milomira Savčića naveden Radan Ostojić, kao novi predsjednik BORS-a.

Skandalozan potez Zorana Tegeltija (SNSD) (Foto: I. Š./Klix.ba)
Skandalozan potez Zorana Tegeltija (SNSD) (Foto: I. Š./Klix.ba)

Podsjetimo, nakon ročišta 10. augusta prošle godine, Savčić je odšetao iz Suda BiH, a naredba za privođenje je stigla oko 16 sati. Sudska policija je na Savčićevoj adresi bila poslije 21 sat i nisu ga mogli pronaći zbog čega je raspisana međunarodna potjernica.

U državnom sudu se vodi postupak protiv Savčića, bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu tadašnje Vojske RS-a, zbog genocida u Srebrenici.

Optužnicom se tvrdi da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.

Do današnjeg dana traje sistemsko negiranje zločina genocida u Srebrenici te slavljenje ključnih aktera - počinilaca i naredbodavaca genocida, bez ikakve spremnosti društva da se suoči sa prošlošću i teškim zločinima počinjenim u ratu u BiH, gdje je genocid u Srebrenici bio završni i najteži oblik. U tome, nažalost, učestvuju i najviši državni zvaničnici.