Odgovor za SDA
60

Tegeltija brojao Bošnjake: Teza o etničkom čišćenju u pravosudnom sistemu ne stoji

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija objavio je na svom Facebook profilu stav o optužbama Stranke demokratske akcije, a koji se tiče "etničkog čišćenja Bošnjaka sa čelnih funkcija pravnog sistema BiH".

"Povodom izbora glavnog tužitelja Tužilaštva BIH, aktuelizovana je priča političke stranke SDA o nekakvom etničkom čišćenju Bošnjaka sa čela pravosudnih institucija u BiH. Neki mediji su nasjeli na tu priču, pa su mi proteklih dana učestalo postavljali pitanje 'zašto je to tako', umjesto da se prvo zapitaju da li je to zaista tako", piše predsjednik VTSV-a.

Između ostalog, Tegeltija skreće pažnju na imena i nacionalnu pripadnost najvažnijih ljudi u pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine.

"U BiH postoje četiri glavna tužitelja najvišeg nivoa te četiri predsjednika suda najvišeg nivoa - glavni tužilac Republike Srpske Mahmut Svraka - Bošnjak, glavni tužilac Federalnog tužilastva Federacije BiH - konkurs u toku, glavni tužilac Tužilastva Brčko Distrikta - Zekirija Mujkanović - Bošnjak, glavni tužilac Tužilastva BiH Gordana Tadić - Hrvatica. Prema tome od četiri glavna tužioca najvišeg nivoa u BiH dva su Bošnjaka, jedna Hrvatica i jedan koji još nije izabran. Predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske Vesna Antonic - Ostali, predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH Milorad Novković - Srbin, predsjednik Apelacionog suda Brčko Distrikta - Damjan Kaurinović - Srbin i Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec - Ostali. Prema tome od četiri predsjednika najviših sudova u BiH dva su Srbina i dva iz reda Ostalih", nabraja Tegeltija.

Kada se sve to sagleda, kaže Tegeltija, od osam najviših pozicija rukovodilaca u tužilaštvima i sudovima u BIH dva su Bošnjaka, dva Srbina, dva iz reda Ostalih, jedna Hrvatica i jedan još nije izabran.

"Potpuno je jasno da teza o bilo kakvom nacionalnom debalansu, a pogotovo nekakvom 'etničko čišćenje' na štetu jednog naroda apsolutno ne stoji", zaključuje Tegeltija.

Podsjećamo, Stranka demokratske akcije zahtijeva da prilikom imenovanja glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) "konačno ispravi nacionalni debalans" koji je trenutno prisutan na čelnim funkcijama u pravosudnim institucijama BiH.