Sastanak sa Krivokapićem
7

Tegeltija: BiH i Crna Gora imaju u planu brojne projekte, moramo olakšati prijelaz preko granica

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je nakon sastanka sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem kazao da će se saradnja ove dvije zemlje bazirati u najvećoj mjeri na ekonomskom razvoju uz mnoge projekte koji su u planu.

Kako je kazao na sastanku je bilo razgovora o brojnim temama među kojima su prvenstveno bilateralni odnosi BiH i Crne Gore, zatim regionalna saradnja, ali i put ovih zemalja ka Evropskoj uniji (EU) i borba protiv koronavirusa.

"U procesu pripreme za održavanje ovog sastanka u Sarajevu su boravili ministar finansija i ministar ekonomije Vlade Crne Gore i na tom sastanku smo se dogovorili da se riješi pitanje naplate putarine na putu Trebinje - Herceg Novi i da riješimo pitanje potpisivanja sporazuma vezano za granični prijelaz. I jedno i drugo pitanje je završeno i usaglašeno prije ovog sastanka što znači da možemo riješiti probleme kada se sastajemo i sarađujemo", naveo je Tegeltija.

Naglasio je da BiH ima prijateljski odnos sa Crnom Gorom bez bilo kojeg otvorenog pitanja.

"A na ovim prostorima Zapadnog Balkana vrlo rijetko imate takvu situaciju u međusobnim odnosima da nemate otvorenih pitanja. Sa Crnom Gorom zaista ne postoji nijedno otvoreno pitanje čak ni kada su u pitanju granice. Cijeli fokus na našoj saradnji mora biti ekonomija. Naša vanjsko-trgovinska razmjena prethodnih godina kretala se u nivou od oko 450 miliona da bi pandemija tu našu saradnju smanjila za skoro 25 posto. Naša očekivanja su da je to prije svega samo posljedica krize i nadamo se da ćemo u ovoj godini se oporaviti", naveo je.

Tegeltija je istakao da se u što skorijem periodu želi riješiti pitanje ulaska i izlaska turista iz Crne Gore i BiH.

"Pokušat ćemo da na graničnom prijelazu Zubci na strani BiH, koji je tehnički dosta dobro opremljen, omogućimo da zajednički rade službe obje zemlje što bi značajno ubrzalo protok ljudi. Svjesni svih ograničenja koja postoje s aspekta kapaciteta, mislim da se može to riješiti, ako ne za cijelu godinu barem u periodu turističke sezone. Najvažnije pitanje je zapravo povezivanje Sarajeva i Podgorice. Na toj cijeloj dionici sada je prva faza i u realizaciji je put Foča - Šćepan Polje. Vlada RS-a je izgradila projekt, tu bi se riješio i granični prijelaz i on je uvršten kao prioritetan i dobili smo obećanje da ćemo za njega dobiti značajna finansijska sredstva. Očekujemo da ćemo tokom godine potpisati ugovor za izvođenje ovih radova i da će u naredne dvije i najviše tri godine ovaj proces biti završen", kazao je Tegeltija.

Kako kaže, ovo je samo dio procesa unapređenja ekonomske saradnje između Sarajeva i Podgorice.

"U ovom trenutku je izrada projekta i rekonstrukcija puta od Sarajeva do Foče. Mislimo da kroz regionalnu saradnju možemo unaprijediti i ekonomsku i političku saradnju i mislim da je BiH i Crnoj Gori EU mjesto kojem želimo doći i prirodni put i pozivamo EU da ima malo više razumijevanja, da nas bolje upozna da se ne postavljaju uslovi od onih koji malo poznaju naše zemlje kako bi Zapadni Balkan što je moguće kraćem periodu bio dio EU. Pozivamo ih i da ne lageruju vakcine, da ne nude donacije i da nam omogući da ih kupimo. Cijena koju smo platili tokom koronavirusa je ogromna i vakcinacija i pridržavanje mjera nam može pomoći. Nastavljamo saradnju sa Crnom Gorom i nadam se da ćemo uskoro organizovati sastanak Vijeća ministara i Vlade Crne Gore", poručio je Tegeltija.