Ulaganja u standard
80

Tarik Curić: Novcem koji dobijemo prodajom zgrade u Nedžarićima studentski domovi postat će kao hoteli

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj vanrednoj sjednici donijela Odluku o kupoprodaji paviljona A JU Studentski centar neposrednom pogodbom sa Vladom FBiH u iznosu od 23.500.000 KM. Riječ o objektu koju je napravio UN i poklonio Studentskom centru, a koji će biti novo sjedište Vlade FBiH.

Ukoliko ova Odluka bude potvrđena na Skupštini KS, od srijede 20. decembra Vlada FBiH postaje vlasnik ovog objekta u Nedžarićima.

Pregovori između pregovaračkih timova dviju vlada traju već tri mjeseca, a urađeno je nekoliko vještačenja. Prema procjeni vještaka, cijena je veća za jedan milion KM od one po kojoj je ugovor zaključen. Prema riječima Tarika Curića, direktora Studentskog centra Sarajevo, Vlada FBiH će 17 milona KM prebaciti KS do kraja ove godine, dok će ostatak biti prebačen tokom naredne godine. Zaključak pregovaračkih timova je da svaka marka mora otići u jačanje studentskog standarda.

"Od ovog objekta imali smo godišnje 1.350.000 KM dobiti jer je kompletan objekat u fazi izdavanja. Postavlja se pitanje šta će biti sa 55 radnika koji tu rade, a koje smo mi naslijedili od UN-a koji nam je tu zgradu napravio i predao. Mi gubimo dobit, a imamo radnike s kojima ne znamo šta ćemo jer bismo mogli uništiti svoj sistem finansiranja. Postoji opcija da Vlada FBiH prihvati te ljude ili da ih mi pošaljemo na biro, u protivnom bi se od Studentskog centra napravio budući GRAS", rekao je Curić za Klix.ba.

Studentski centar planira novac utrošiti na utopljavanje devet objekata na Bjelavama i Doma Nedžarići, unutrašnju rekonstrukciju instalacija jer su stare, te renoviraju unutrašnjost. Zahtjev i studenata je da svaki fening ide u renoviranje i nadaju se da novac neće otići u druge svrhe.

"Nama prodaja odgovara, ali da ide u studentski standard. Tu spava 1.500 djece koji su najveći kapital i mozak države jer će preuzeti državu za pet godina i s njima se ne treba igrati. Sve sam uradio da im osiguram dostojanstven život u tim naseljima. Sada s ovim novcem možemo uraditi sve da dovedemo na nivo drugog paviljona, da budu kao hoteli s četiri zvjezdice. Kada nema studenata ljeti da mogu turisti spavati kod nas", rekao je Curić.

Sva dokumentacija za radove je pripremljena i čim se sredstva pripreme moći će se raspisati tenderi. U Studentskom centru se nadaju kako novac neće otići u druge svrhe iako je im spomenuto kako bi dio novca mogao otići na utopljavanje fakulteta.

"Mi smo samo od jednog miliona napravili bukvalno hotel gdje imaju frižideri, televizori i sve ostalo. Zamislite ša sve možemo s 23.500.000 KM. Već sada imamo stranih studenata i svi uživaju. Prave zabave u novim restoranima i imaju sve potrebne sadržaje. Bilo nam je bitno da zadržimo broj studenata, a sada ćemo ih moći i povećati ako realizujemo sve što planiramo", kazao je Curić.

S ovim novcem Studentski centar Sarajevo bi se riješio i svih dugova koje je napravio prethodni menadžment.