{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Tara Sonenshine: Želimo da više studenata iz BiH odlazi u Ameriku

28.11.2012. u 22:00
124
0
Tara Sonenshine: Želimo da više studenata iz BiH odlazi u Ameriku
124
Tara Sonenshine, podsekretarka za pitanja javne diplomatije u State Departmentu, tokom boravka u Bosni i Hercegovini još jednom je istakla podršku Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini u izgradnji mirne, demokratske, multietničke i prosperitetne zemlje.
Tara Sonenshine
Tara Sonenshine

Sonenshine je doputovala u prvu posjetu BiH kako bi se upoznala o programima koje Američka ambasada provodi u našoj zemlji, susrela s korisnicima tih programa te predstavnicima nevladinih organizacija, medija i predstavnicima LGBT populacije.

"U BiH sam došla kako bih posjetila jednu od najvećih Američkih ambasada u regiji, upoznala ljude koji su angažovani širom BiH, ali i kako bih se susrela sa mladim ljudima korisnicima programa koje Američka ambasada provodi", kazala je Sonenshine tokom razgovora s novinarima i urednicima nekoliko bh. portala, istaknuvši da je njen cilj upoznati se i sa studentima koji studiraju u američkim školama.

Nedavno je Američka ambasada organizovala virtualni sajam koledža putem kojeg su studenti iz BiH imali priliku da se upoznaju sa programima koledža u SAD-u te apliciraju za stipendiju.

"Američka ambasada nastoji povezati studente i akademske zajednice iz BiH sa akademskim zajednicama u SAD-u. Nadamo se da će u budućnosti biti više studenata iz BiH koji će ići u Ameriku i obratno", istakla je američka podsekretarka za javnu diplomatiju.

Sonenshine je na čelu nekoliko biroa koji se bave pitanjima obrazovanja i kulture, medija, odnosima sa javnošću i međunarodnim programima razmjene. Istakla je da svoja iskustva želi podijeliti i s predstavnicima medija te nevladinih organizacija koje se bave jačanjem uloge žena u političkom životu BiH.

"SAD neprekidno rade na jačanju nezavisnih i objektivnih medija. Neophodno je da postoji pluralizam, jer što više glasova se čuje to je i demokratija jača. U SAD-u smo vršili pritisak kako bismo osigurali da manjine budu predstavljene u medijima, jer u svakom nezavisnom mediju postoji prostor za mnoge različite glasove", istakla je ona.


Dodala je da se SAD zalažu za slobodan pristup internetu, koji danas povezuje svijet.

"Živimo u povezanom komunikacijskom dobu i danas informacije putuju velikom brzinom. Informacije su danas kisik uz pomoć kojeg društvo diše i neophodno je imati, kako lokalne, tako i globalne informacije", istakla je Sonenshine.

Tokom razgovora s predstavnicima medija istakla je da je podrška Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini neupitna.

"Državna sekretarka Hillary Clinton je dva puta boravila u BiH, što je dokaz da SAD kontinuirano podržavaju BiH i bitno nam je da ostanemo ovdje aktivno angažovani. SAD su uvijek bile posvećne mirnoj, multietničkoj i demokratskoj BIH. I dalje marljivo radimo, odlučni smo i angažovani da pomognemo BiH na putu ka EU i euroatlantskim integracijama, što jasno dokazujemo kroz programe koje provodimo", rekla je Sonenshine.

Navela je da ne želi komentarisati posljednje događaje u regiji, odnosno oštre riječ srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića nakon što je Haški tribunal oslobodio hrvatskog generala Antu Gotovinu.

"SAD daju punu podršku Haškom tribunalu, a to kako politički lideri reaguju je uistinu lokalno političko pitanje koje ja ne mogu komentarisati", kazala je Sonenshine istaknuvši da put ka pomirenju ide kroz dijalog, gradnju mostova i poštivanje te stvaranjem civilnog društva u kojem svaki građanin može ispuniti pojedinačni potencijal.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: