BiH
0

Tanović nominovan za nagradu Cezar

Klix.ba
Filmski omnibus <i>11. 9. 01</i> kojeg je uradilo jedanaest režisera iz cijelog svijeta, među kojima je i <b>Danis Tanović</b>, i koji je posvećen terorističkom napadu na New York, nominovan je za francusku filmsku nagradu <i>Cezar</i> u kategoriji najboljeg filma u Evropskoj uniji. Riječ je o novoustanovljenoj kategoriji, koja će postati tradicionalna. "Ovo je nova kategorija, ali jednako važna kao i ostale", objasnio nam je Čedomir Kolar, producent Tanovićevog kratkog filma koji je dio ovog omnibusa i koji je posvećen tragediji Srebrenice.

Uz Tanovića, kratke filmove potpisuju: Ken Louc, Klod Lelus, Son Pen, So Imamura, Amar Gitai, Samira Makmalbaf, Jusef Sain, Idrisa Uedrango, Mira Nair i Alehandro Gonzales Injaritu.

"Konkurencija u ovoj kategoriji veoma je jaka. Pored 11.09.01 za nagradu ce se takmičiti jos četiri ostvarenja iz Evropske unije", kaže Kolar. U konkurenciji su Gosford Park, režisera Roberta Altmana, The Man Without Past, režisera Akija Kaurismakija, Talk to Her, režisera Pedra Almodovara i Sweet Sixteen, režisera Kena Louca.

Nagrade će biti dodijeljene 22. februara u Parizu.