Nespojivost funkcija
106

Tanja Fajon napušta evropski parlament jer ulazi u slovenačku skupštinu

D. Be.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Predsjednica Socijaldemokrata Tanja Fajon izabrana je u Narodnu skupštinu Slovenije pa će europarlamentarki prestati mandat u Briselu zbog nespojivosti funkcija.

Matjaž Nemec, Dominika Švarc Pipan i Neva Grašič imaju pravo na njenu poziciju u Parlamentu EU, a ko će je naslijediti zavisit će i od koalicionih pregovora sa Pokretom Sloboda.

Funkcije europarlamentarke i slovenačke zastupnice su nespojive, pa će Tanja Fajon prekinuti mandat u Evropskom parlamentu. Na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine bit će potvrđeni mandati, a na današnji dan Fajon će preuzeti mandat u Sloveniji.

Kako je objasnio Jure Tanko, pomoćnik u njenom kabinetu, mandat u Evropskom parlamentu prestaje danom konstituisanja Narodne skupštine, a o tome još nije formalno obaviještena, prenosi 24ur.com.

Predsjednik Narodne skupštine obavještava Evropski parlament, koji potom i formalno obavještava Narodnu skupštinu da je mjesto Tanje Fajon upražnjeno i poziva Narodnu skupštinu da imenuje zamjenskog narodnog poslanika. Njega mora potvrditi Narodna skupština i o tome obavijestiti Parlament EU.