Sarajevo: Moral&ćudoređe
0

Tangice na penisu "Multikulturalnog čovjeka"

Piše: Almir Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Otkako je statua "Multikulturalni čovjek" postavljena na Trgu Oslobođenja u Sarajevu (kasnije Trg Oslobođenja - Alije Izetbegovića op.a.), penis statue koju nam je darovala Italija bode oči lokalnim dušebrižnicima. Ovih dana njegov penis je ponovno u žiži njihovog interesovanja i osvanuo je prekriven tkaninom koja formom podsjeća na tanga gaćice, tako da svi mogu slobodno prolaziti kroz park bez straha od "multikulturalnog" penisa.

Nije lako biti "Multikulturalni čovjek" u Sarajevu, ni sa navodnicima ni bez njih. Nakon što je odmah nakon postavljanja statue na trg reagiralo Udruženje "El-Fatih" čiji su članovi u nekoliko navrata pokušali, a jednom i uspjeli obući crne gaćice kipu i prekriti njegovu muškost koja im je vrijeđala osjećanja, situacija se jedno vrijeme smirila.

Poslije su reagirali i grafiteri koji su mu jednu mošnicu ofarbali u bijelu, a drugo u crvenu boju, nakon čega je "Multikulturalni čovjek" neko vrijeme mirovao. Izuzev pokoje grudve koju bi zimi "popio" od djece, jedno vrijeme nije bilo većih ekscesa. (Ne)poznati počinioci zaduženi za moral&ćudoređe ponovo su reagirali, i sporna ćuna je ponovo pokrivena. Osjetljivim ne preporučujemo da prolaze sa druge strane, s obzirom da stražnjica nije potpuno pokrivena.

Nadamo se da će sporna ćuna ostati što duže pokrivena kako nas ne bi vrijeđala, kao što "strašna umjetnost" vrijeđa nevine ljude po Rimu, Firenci, Beču i drugim gradovima prljavog i iskvarenog zapada, bar do njenog izmještanja.