BiH
0

Tanasković: Tužilaštvo završilo dokazni postupak

BIRN
S iznošenjem materijalnih dokaza Tužilaštvo BiH završilo je dokazni postupak na suđenju Nenadu Tanaskoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen nad civilima u Višegradu u toku 1992. godine.

Tužilaštvo je iznijelo ukupno 20 dokumenata, od kojih je Sudsko vijeće prihvatilo 18 kao materijalne dokaze. O preostalim će zbog, kako je rečeno, “formalnih razloga” odluku donijeti naknadno.

Prema navodima optužnice, kao pripadnik rezervnog sastava policije u Višegradu, Tanasković je učestvovao u napadima na civile Bošnjake, “prilikom kojih je na stotine civila ubijeno, mučeno, premlaćivano, nezakonito lišavano slobode, zatvarano i držano u nehumanim uslovima i prisilno premještano van teritorije Višegrada”.

Dio materijalnih dokaza iznijet je još tokom samog suđenja, a radi se o fotografijama iz Višegrada, među kojima su i one što prikazuju most Mehmed-paše Sokolovića, hotel “Višegrad” i glavni trg u gradu.

Sudsko vijeće je u dokaze uvrstilo i zapisnike sačinjene u toku ekshumacije u mjestu Slap, u blizini Žepe, gdje su pronađena tijela Envera Kulovca, Ćamila Kopića, Mustafe i Hameda Mulaomerovića, za čiji se nestanak u junu 1992. godine tereti Nenad Tanasković.

Dokazi Tužilaštva o čijem prihvatanju Vijeće još nije donijelo odluku tiču se dokumenta preuzetog od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) o nacionalnom sastavu stanovništva u Višegradu od 1991. do 1997. godine. Tužilac David Schwendiman smatra da se u ovom dokumentu nalaze dokazi koji upućuju na “značajno smanjenje broja Muslimana na području Višegrada”.

Isti dokaz je korišten u istrazi protiv Milana i Sredoja Lukića, koji se trenutno nalaze u pritvoru u Haagu, a također su optuženi za zločin u Višegradu. Odbrana Nenada Tanaskovića se protivila prihvatanju ovog dokaza smatrajući kako se samo dokazane činjenice pred MKSJ-om mogu koristiti kao dokazi pred Sudom BiH, a ne i dokumenti korišteni u toku istrage.

Sudsko vijeće je zatražilo od Tužilaštva da obezbijedi elektronske ovjere ovog dokumenta od MKSJ-a prije nego donesu konačnu odluku o prihvatljivosti.

Nastavak suđenja je 19. juna 2007. godine, kada će se pojaviti prvi svjedoci Odbrane.