{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tanasković: Tužilaštvo završilo dokazni postupak

B
22.5.2007. u 15:51
0
0
Tanasković: Tužilaštvo završilo dokazni postupak
0
Tanasković: Tužilaštvo završilo dokazni postupak
S iznošenjem materijalnih dokaza Tužilaštvo BiH završilo je dokazni postupak na suđenju Nenadu Tanaskoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen nad civilima u Višegradu u toku 1992. godine.
Tužilaštvo je iznijelo ukupno 20 dokumenata, od kojih je Sudsko vijeće prihvatilo 18 kao materijalne dokaze. O preostalim će zbog, kako je rečeno, “formalnih razloga” odluku donijeti naknadno.

Prema navodima optužnice, kao pripadnik rezervnog sastava policije u Višegradu, Tanasković je učestvovao u napadima na civile Bošnjake, “prilikom kojih je na stotine civila ubijeno, mučeno, premlaćivano, nezakonito lišavano slobode, zatvarano i držano u nehumanim uslovima i prisilno premještano van teritorije Višegrada”.

Dio materijalnih dokaza iznijet je još tokom samog suđenja, a radi se o fotografijama iz Višegrada, među kojima su i one što prikazuju most Mehmed-paše Sokolovića, hotel “Višegrad” i glavni trg u gradu.

Sudsko vijeće je u dokaze uvrstilo i zapisnike sačinjene u toku ekshumacije u mjestu Slap, u blizini Žepe, gdje su pronađena tijela Envera Kulovca, Ćamila Kopića, Mustafe i Hameda Mulaomerovića, za čiji se nestanak u junu 1992. godine tereti Nenad Tanasković.

Dokazi Tužilaštva o čijem prihvatanju Vijeće još nije donijelo odluku tiču se dokumenta preuzetog od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) o nacionalnom sastavu stanovništva u Višegradu od 1991. do 1997. godine. Tužilac David Schwendiman smatra da se u ovom dokumentu nalaze dokazi koji upućuju na “značajno smanjenje broja Muslimana na području Višegrada”.

Isti dokaz je korišten u istrazi protiv Milana i Sredoja Lukića, koji se trenutno nalaze u pritvoru u Haagu, a također su optuženi za zločin u Višegradu. Odbrana Nenada Tanaskovića se protivila prihvatanju ovog dokaza smatrajući kako se samo dokazane činjenice pred MKSJ-om mogu koristiti kao dokazi pred Sudom BiH, a ne i dokumenti korišteni u toku istrage.

Sudsko vijeće je zatražilo od Tužilaštva da obezbijedi elektronske ovjere ovog dokumenta od MKSJ-a prije nego donesu konačnu odluku o prihvatljivosti.

Nastavak suđenja je 19. juna 2007. godine, kada će se pojaviti prvi svjedoci Odbrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: