BiH
0

Tampa Bay Buccaneers - pobjednici 37. Super Bowla

VOA
Ekipa <b>Tampa Bay Buccaneersa </b>je u San Diegu, pred oko 67,500 gledatelja na stadionu, te nekoliko desetaka miliona gledatelja ispred malih ekrana, pobjedila sastav <b>Oakland Raidersa </b>rezultatom 48-21. Ovogodišnji Super Bowl bio je u znaku okršaja dviju momčadi od kojih su ekipa Buccaneersa poznata po najboljoj obrambenoj postavi u ligi, dok je ekipa Oaklanda dobro znana po svojoj napadačkoj grupi koja, međutim, nije uspijela probiti vrlo dobro postavljenu obranu novog prvaka.

Najveći razlog tome je što je novi trener Tampa Baya, Jon Gruden ove sezone došao u tim Buccaneersa i to nakon četiri sezone provedene na čelu Oakland Raidersa. To iskustvo mu je pomoglo izgraditi odlično zamišljenu obranu novog prvaka koja je bila nepopustljiva pred naletima napadača Oaklanda. Trenerski transfer Jona Grudena je, inače, izazvao veliku kontroverzu i koštao Tampu – na ime odštete - osam miliona dolara i nekolicinu igrača. Prijelaz se očito isplatio objema ekipama (iako jednoj ipak nešto više), jer su se sastale u finalnom susretu. Ekipi Tampa Bay Buccaneersa s Floride ovo bio prvi Super Bowl u istoriji kluba dugoj 27 godina, koji će biti zapamćen kako po prvom nastupu, tako i po prvom osvajanju titule.

U ovom ne samo velikom sportskom nego i velikom marketinškom događaju u pauzi poluvremena koje je završilo rezultatom 20-3 u korist Buccaneersa, moglo se vidjeti nekoliko svjetski poznatih pjevača među kojima su bili Sting, Shania Twain i Celine Dion. A ako ste slučajno htjeli da vam se prikaže reklama tijekom utakmice morali ste izdvojiti oko dva milijuna dolara za 30-ak sekundi vašeg spota. Veliko slavlje pobjedničkih igrača i desetke tisuće navijača okrunio je na kraju utakmice poznati rock izvođač Bon Jovi.

Zanimljiv je i podatak da su gradske vlasti San Diega na osiguranje ovog, jednog od najvažnijih sportskih događaja u Americi, utrošile oko dva miliona dolara te dodatnih četiri stotine hiljada dolara na 52 nadzorne kamere koje su bile postavljene širom stadiona. Glavobolje organizatora u San Diegu su završene, dok ovaj posao tek čeka vlasti grada Tampe na Floridi gdje će na ulice izići tisuće vjernih navijača novog prvaka.