Crveni krst
64

Tamni baloni sa natpisom "Gdje je?" podsjetili na 7.000 nestalih osoba

Klix.ba
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, volonteri Crvenog krsta su u Bosni i Hercegovini podijelili hiljade tamnih balona sa natpisom "Gdje je?", podsjećajući na težak teret neizvjesnosti koji porodice nestalih osoba prati kroz njihovu svakodnevnicu.

Noseći balone, građani su imali priliku da izraze solidarnost sa porodicama, simbolično preuzimajući dio njihovog tereta.

U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za oko 7.000 osoba nestalih usljed proteklog rata. Već više od 20 godina, njihove porodice žive u neizvjesnosti, ne znajući za sudbinu svojih najmilijih niti gdje se oni nalaze.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Danas želimo da podsjetimo javnost na njihove potrebe, a vlasti na preuzete obaveze", rekao je Željko Filipović, šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) u Sarajevu.

Po međunarodnom i domaćem pravu, porodice imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima, a države imaju obavezu da ih podrže i pruže im odgovore.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Međunarodni dan nestalih obilježen je širom zemlje brojnim inicijativama udruženja porodica, a obilježavanje u Sarajevu organizovali su MKCK i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP). Ovim povodom, MKCK izradio je i animirani film, čiji je glavni motiv tamni oblak sa natpisom "Gdje je?".