Izložba fotografija u Firenzi
81

Talijanski fotograf predstavlja svoje viđenje bosanskog identiteta

Klix.ba
Matteo Bastianelli, freelance fotograf i novinar iz Italije, predstavit će danas u Firenzi fotografsku priču nazvanu "Bosanski identitet".

Fotografije nastale u Bosni i Hercegovini pričaju, prema riječima autora, priču o izgubljenoj generaciji i o životima koje je rat nepovratno promijenio.

"Bosanski identitet" je intimna ispovijest o svakodnevnom životu i želji stanovnika BiH da krenu naprijed. Izložba govori o narodu koji još uvijek živi pod utjecajem ratnih strahota i užasa genocida u Srebrenici. Bastianelli kaže da je narod u BiH u procjepu između želje za preporodom i pritiska nacionalističkih snaga.

"Tamo gdje patnja, nada i crni humor opisuju svaki uobičajeni bosanski identitet koji se rodi ili koji je možda samo preživio iz pepela bivše Jugoslavije", opisuje svoje viđenje Bastianelli.

Fotograf, snimatelj i novinar Matteo Bastianelli radi uglavnom na socijalnim projektima, a fokus su mu posljedice sukoba koji su doveli do raspada bivše Jugoslavije.

Radove je do sada izlagao u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Estoniji, Turskoj, Holandiji i SAD-u. Dobitnik je nekoliko značajnih nagrada na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima.