BiH
16

Talijanski ambasador: Tuzla je simbol društveno-ekonomske nevolje u BiH

FENA
Ruggerio Corrias (Foto: Klix.ba)
Ruggerio Corrias (Foto: Klix.ba)
Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Ruggero Corrias prilikom posjete Tuzli, susreo se sa načelnikom Jasminom Imamovićem i sa Predsjednikom kantonalne Skupštine Slađanom Ilićem.

"Sa 100.000 nezaposlenih i 80.000 osoba sa radnim mjestom, Tuzla je primjer-simbol društveno-ekonomske nevolje na prostoru cijele zemlje. Došao je trenutak da se daju konkretni odgovori na zahtjeve za jednim boljim životom koji pristižu od stanovništva. Uz jedan istinski put reformi, bosanskohercegovačko vodstvo se može ponovno zakačiti za voz Evropske unije i ponuditi budućnost novim generacijama", kazao je Corrias.

Ambasador se također susreo i sa nekim predstavnicima Plenuma, Damirom Arsenijevićem i Vedadom Pašićem.

U centru razgovora su bili i protesti od posljednjih sedmica, situacija u Tuzlanskom kantonu i prilagodba političke agende kao odgovor na društveno-ekonomske poteškoće i konkretne potrebe, manifestirane od strane stanovništva.

Tokom svoje posjete, ambasadora Corriasa primio je i direktor Srednje muzičke škole Zlatan Mujkić. Corrias je uručio didaktički materijal stavljen na raspolaganje od strane Ministarstva vanjskih poslova Italije, u znak podrške izučavanju talijanskog jezika, uvedenog ove godine, za otprilike 70 učenika.

Nakon toga, Corrias je posjetio centar Dialogo-Italijanski centar za učenje i promociju talijanskog jezika i kulture i susreo se sa zajednicom talijanskog porijekla.

Corrias je naglasio da je Tuzla u ovom sjedištu talijanski predstavnik i važan centar koji se ističe po svom velikom interesu prema talijanskom jeziku i kulturi.

"Uvođenje talijanskog jezika u Srednju muzičku školu u Tuzli i aktivnosti lokalne zajednice talijanskog porijekla, njegov su opipljiv primjer koga Italija ohrabruje i podržava", istakao je Corrisas.

Pri povratku u Sarajevo, ambasador Corrias posjetio je radionice talijanskog poduzeća Konfekcija F.B.M. koje je sa svojih 80 zaposlenika, 120.000 artikala proizvedenih svake godine i osam prodajnih mjesta u cijeloj BiH, lider bh. tržišta u sektoru izrade košulja po mjeri, saopćila je ambasada Italije u BiH.