Nove cijene taksi usluga
0

Taksisti započeli oštru tržišnu utakmicu

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Udruženje taksi prijevoznika "Sarajevo taksi" od ove sedmice snizilo je cijene svojih usluga, a sada cijenom od 0,80 KM, koliko sada košta start i pređeni kilometar, postali su najjeftinija taksi firma u Kantonu Sarajevo.

Kako je za Sarajevo-x.com potvrdio Enver Suljagić, predsjednik Udruženja "Sarajevo taksi", na ovaj radikalan potez odlučili su se kako bi 'uzvratili udarac nelojalnoj konukrenciji'.

"Ovo je naš protest protiv nepoštivanja zakona, jer na nivou Kantona postoji odluka u kojoj se navodi da cijene taksi usluga moraju biti jedinstvene. Onda su pojedini privredni subjekti počeli snižavati cijene, pravdajući to tržišnom utakmicom. Zato smo mi odlučili da uradimo isto kako bismo izbacili naše konkurente sa tržišta, iako sadašnje cijene nemaju nikakve ekonomske opravdanosti", kazao je Suljagić.

On navodi da je glavni krivac za stvaranje haosa u ovoj oblasti kantonalna vlada i resorno ministarstvo saobraćaja, koji nisu reagovali na samoinicijativna snižavanja cijena taksi usluga.

"Ovo će najviše odraziti na javni gradski saobraćaj, koji je doći u drugi plan zbog pojeftinjenja taksi prijevoza. Naša nova odluka važit će do 31. maja, koju ćemo nakon sastanka naših članova, vjerovatni produžiti do 31. septembra", istako je predsjednik Udruženja "Sarajevo taksi".

Dodao je također da od ove sedmice u kasnim noćnim satima, odnosno iza 12 sati, "Sarajevo taksi" ne naplaćuje start.

Sa druge strane, vlasnik konkurentske firme "Žuti taksi" Vahid Zajko čestitao je Sarajevo taksiju na odluci o snižavanju cijena, jer ide u prilog građanima.

"Građanima treba jeftiniji prijevoz, tržišna ekonomija se pokazala kao dobra i efikasna. Šteta što se nisu dosjetili ranije, što su godinama svojim monopolom držali mušterije kao taoce. Bez obzira na to, ja im čestitam na snižavanju cijena", rekao je Zajko.