BiH
0

"Taksiranje" i s vozilima starijim od 10 godina

FENA
Starosna dob vozila kojima se vrši taksiprijevoz u Republici Srpskoj uskoro bi trebala da se poveća s 10 na 15 godina.

Već duže vrijeme to je bio zahtjev udruženja taksi prijevoza, a sada ga je Vlada RS-a prihvatila i ugradila u izmjene i dopune Zakona o drumskom soabraćaju, koji je upućen u skupštinsku proceduru.

Izmjene ovog zakona omogućit će se i taksiprijevoz s vozilima koja su namjenski proizvedena za prijevoz osoba s posebnim potrebama (invalidnih osoba).

Izašlo se u susret i preduzetnicma, pa će oni moći da obavljaju djelatnost prijevoza s više od dva registrovana motorna vozila.

Dosad je preduzetnicima bilo ograničeno vršenje djelatnosti prijevoza sa najviše dva motorna vozila.

Iz entitetske vlade su potvrdili i da se ukazala potreba da se odobri prijevoz za vlastite potrebe teretnim motornim vozilima veće nosivosti, prije svega zbog poljoprivrednih proizvođača, ali i specifičnih djelatnosti za čije obavljanje su neophodna teretna motorna vozila veće nosivosti.

Priznaju i da su nedostaci postojećeg zakona, prije svega, smetnja efikasnijem radu saobraćajne inspekcije koja prati primjenu zakona, ali i nadležnim privrednim komorama kojima je povjereno usklađivanje i registracija entitetskih autobusnih linija.