Sarajevo Open 2019.
25

Takmičenje u Sarajevu: Pogledajte kako se u rekordnom roku slažu Rubikove kocke

Klix.ba
Takmičenje u slaganju Rubikove kocke i sličnih mozgalica započelo je u devet sati na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevo i prvi dan ovog dvodnevnog takmičenja završit će se večeras u 18 sati.

U okviru ovog događaja bit će organizirana i obuka slaganja Rubikove kocke i to većeras u 19 sati, tj. po završetku takmičarskog dijela, gdje planiraju da će stotinu polaznika za jedan sat uz profesionalne instruktore naučiti ovu interesantnu vještinu. Svi učesnici će dobiti i po jednu profesionalnu kocku.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Svoje učešće potvrdilo je 40 takmičara iz osam zemalja a okušat će se u 11 disciplina. Više od trećine su novi takmičari, koji do sada nisu bili na službenom takmičenju koje se organizira pod pokroviteljstvo Svjetske asocijacije za kocku (WCA – World Cubing Association).

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ovo je prvo službeno takmičenje u Sarajevu kojeg organizira Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu zajedno s Markom Vukadinovićem, Jankom Gašićem, Nebojšom Đurićem i Jernejem Omulecom kao delegatom iz WCA.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Cilj ovog takmičenja je izgradnja ličnosti kroz druženje s raznim uzrastima koje spaja isto interesovanje, isti hobi i ista strast ka slaganju kocke i sličnih mozgalica. Svi mi smo zapravo na neki način prijatelji i družimo se na takmičenjima i van takmičenja. Među nama ne postoji neko neprijateljstvo, ali postoji rivalstvo da budemo bolji jedni od drugih i da ostvarimo bolje rezultate, ali i dalje pomažemo jedni drugima da budemo brži i bolji", poručili su ovom prilikom neki od takmičara.