{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Takis Michas: Grčki plaćenici u Srebrenici

F
15.1.2007. u 20:50
0
0
Takis Michas: Grčki plaćenici u Srebrenici
0
Takis Michas: Grčki plaćenici u Srebrenici
Ni 11 godina poslije najvećeg masakra u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata Srebrenica ne prestaje da uzburkava duhove. I u Grčkoj je izbila otvorena diskusija o učešću grčkih plaćenika i dobrovoljaca u tome zločinu.
Rijetko je ko spreman da o tome govori. Progovorio je međutim publicist Takis Michas u knjizi pod nazivom "Grčka i Miloševićeva Srbija", u kojoj se govori o grčkim dobrovoljcima koji su se borili na strani bosanskih Srba, javlja Radio Deutsche Welle.

"Postojala je cijela garda, ukupno stotinu dobrovoljaca. Samo su dvojica ili trojica bila profesionalni plaćenici. Većina su bili momci sa sela koji su vjerovali da se bore za svoju vjeru, svoju domovinu ili protiv zajedničkog neprijatelja. Pojasnimo to ovako: tada je Grčka i inače podržavala Srbiju i ta grupa je bila najekstremniji primjer takve jedne podrške", piše grčki publicist Michas.

On ne krije da je grčka vlada tadašnjem srbijanskom vrhu i srpskim vođama na čelu sa Slobodanom Miloševićem proslijedila tajne informacije i planove o zračnim napadima NATO saveza.

O tome kakve dokaze on za to ima, Takis Michas kaže: "Mislim da sam predočio opsežan dokazni materijal u svojoj knjizi. Niko se nije usprotivio ni proturječio mojoj rekonstrukciji događaja iz 1995. Knjiga je prvobitno napisana na engleskom a tek poslije i na grčkom. Predstavila su je tri uvažena grčka političara, bivši ministar odbrane socijalist Arsenis, sadašnji ministar za odgoj Yannakou, kao i bivši ministar Andrianopulus."

Andreas Andrianopulus je pojam u grčkom političkom miljeu. Harvardski student, nekada liberalni ministar industrije, danas nezavisni poslanik u grčkom parlamentu, 2005. godine on je bio jedini grčki političar koji je zahtijevao da se istraži slučaj Srebrenice i učešća grčkih dobrovoljaca u pokolju.

"Tada sam proslijedio jedan upit vladi. Ministar pravosuđa Papaligouras zatražio je odmah istragu slučaja, to moram reći. Dakle, ja sam dobio poziv da dam izjavu. Stavio sam državnom tužiocu dokazni materijal i novinske izvještaje koji govore o učešću grčkih dobrovoljaca u ratu u Bosni. Dao sam mu i imena svjedoka. Neki od njih dobili su čak i poziv suda. Šta se potom desilo, ne znam. Pretpostavljam da je to bilo sve i da se više ništa nije dešavalo", kazao je Andreas Andrianopoulus.

Andrinopulus je, osvrćući se na tadašnje događaje, govorio o apsurdnom prosrpskom izvještavanju grčkih medija i novinara o ratu u BiH. On je na to stalno ukazivao, što mu je donijelo niz neprijatelja u Atini. Ali on je uvijek zno da će jednoga dana istina izaći na svjetlo dana.

"Tada sam govorio: vidjet ćete, jednoga dana će se Srbi aranžirati sa Amerikancima, a jedino će Grci ostati pri svom antiameričkom stavu. I to je tako i bilo nakon svrgavanja Miloševića", dodaje on.

U nedavno provedenoj anketi priključenje Srbije Evropskoj uniji podržalo je 75 posto a Hrvatske 72 posto grčkih građana.

"Za Grke nikada nije postojala slika Srbije protiv Hrvatske. Gajila se potpuno druga predodžba. Srbi su predstavljani kao mala nacija koja se suprotstavila velikim silama i koja se na Balkanu bori protiv imperijalizma, katolicizma i navodnog islamskog fundamentalizma. Pri tome nikada nisam shvatio zbog čega se Srbija i Srbi predstavljaju kao mala nacija", zaključuje grčki publicist Takis Michas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: